Sep 24, 2011

Nantikan kemunculan kami di Korean Music Wave 2011 in Malaysia!

Assalamualaikum....

(menjerit keriangan)Memang tak sangka! Akhirnya ada jugak kat Malaysia! Memang musim Kpop betul la skrg ni. Smakin lama smakin ramai artis Kpop datang Malaysia. Yang terbaru, Korean Music Wave akan diadakan di sini. Amacam? Hepi x??? Komfrm Kpop fans sumer hepi giler la...Kali ni artis yg dtg sini adalah...jeng jeng jeng...

G-Dragon n TOP
Seungri
Park Jung Min
FT Island
U-Kiss
4minute
Teen Top

Special guest MC :
Kevin n Dongho (U-Kiss)

FT Island...'Jeremy' kat tgh tu...
Big Bang...dari kiri GD, TOP dan Seungri...Tae Yang n Daesung xde...
Ni la Teen Top! Wassup!
Info:
Tarikh: 24 September 2011 (Sabtu)
7.00 pm
Stadium Merdeka
Kuala Lumpur, Malaysia

Masa berlangsung: lebih kurang 2 jam setengah

Harga tiket:
RM 588 (Rock Zone)
RM 438 (Numbered Seat)
RM 288 (Numbered Seat)
RM 138 (Free Seating)

Maklumat lanjut: http://www.galaxy.com.my/event/101

Tapi Tae Yang ngan Daesung xdatang(huhuhu...sayangnya) n female group just 4minute jer(knper 2NE1 xdatang???). Tapi yg pasti aku xpegi...ye la...xde bajet lol...

Pictures credit to: Daily K Pop News

Sep 13, 2011

Nak buat ape ye???

Hari ke-2 sem 3 kat UMP :

- ntah, aku pon xtahu nak buat aper skrg. Hari ni aku bgn agak lewat. Lam kul 11.30 pagi coz malam tadi tdo pon kul 4 pagi. Bosan gler malam tadi, so nak hilangkan kebosanan tu, aku tgkla movie Diary of A Wimpy Kid 2. Hahaha. Best jugakla citer ni. Time balik rumah cuti rayer aritu sempatla jugak tgk yg first punyer. Kakak aku, Fuzy Zeera la yg mendolod citer tu. Citer ni pasal sorang budak laki, Greg Heffley yg mjalani kehidpn hariannya. Banyak jgkla kisah2 menarik tntg Greg ni. Citer ni adaptasi dpd buku ngan tajuk yg sama oleh Jeff Kinney.

ni versi novel
ni plak versi filem


sumber : wikipedia

- lepas mandi aku terus pegi kafe kat sebelah blok kolej kediaman aku. Aku suke bli makanan kat kafe paling hujung. Kat sana mmg xramai student. So, sng sikit la nk bli makanan. Tadi aku bli nasik putih, ayam goreng, pajeri nanas n air sirap. Total rm3.50. Bleh tahan jugakla makanan n harga kat cni. So, aku tapau wat balik nasik n makan lam bilik sambil ngadap laptop. Xtahu nk buat per so aku baca la brita2 terkini. Biasanya aku akan bukak metro n berita harian on9. Maklumla skrg aku da xtgk tv kat cni. Bilik tv pon aku xthu kat mana. Xde mase nk buat 'lawatan' sekeliling blok ni.

- lam kul 5 ptg nanti kelas aku nak buat jamuan raye ngn junior kat kafe. Hahaha...aku xnak pegi. Xbest la pegi siang2. Kalo wat malam lagi best. Tapi aku tau, malam mmg xseswai coz xde safety. Ni tempat baru bukak. 'HARD' lagi. Xkan la nk buat bising malam2...kang xpasal2 ader jer yg kene histeria. Harap diorang xmarah aku nanti...

- Malam 6t ingat nk study sket utk persediaan kelas esok. Buku2 xde lagi nk bace. So, ingt nk cari lam lam internet jer. Aku nk skor utk sem ni. Xnak jadik cam sem sblm ni. Truk jgk la result aku berbanding sblmnnya. So, nak xnak, terpaksala bertungkus-lumus dari skrg. Jgn tunggu sampau nasik jadik bubur. Last2 minit baru nk serius. Huhuhu...harap2 sem ni jauh lebih baik dpd sem lepas. HOPE!!!

Sep 12, 2011

ROAD to LOND...Opss! Silap...ROAD to UMP!

10/9/11
10.30 pagi
Kat rumah
- hari ni aku da nk balik ke UMP Pekan. Sedey plak time ni. Rasa cam xnak balik UMP je. Kakak aku n kawan dia yg akan antar aku. Mulanya cadang nk naik bas. Tapi lepas bincang2 balik semalam, diorang cakap lebih baik diorang antar coz bas akan stop kat terminal kuantan n dari terminal tu kena pilih yg mana nak naik ke UMP Pekan : bas or teksi. Kalo naik bas, bas akan stop kat terminal pekan n dari situ pandai2la naik teksi. Kalo naik teksi dari kuantan terus ke UMP, takot tambang mahal sangat n rasa membazir jer. Maybe lam 60ringgit. So, lebih baik kakak aku yg antar n tiket bas ke kuantan yg da sedia beli tu burn camtu je...

10/9/11
3.00 ptg
Kat rumah Mak Long kawan kakak aku
- kitorang singgah kat cni jap, nk rehat n makan2. HUUH! Tgk kat luar besar jgk rumah dia. Ada 3 tv lam rumah(bukan TV3, tp 3 buah tv). Dapur n bilik air pon luas. Tapi ye la...kat kuantan kan agak panas n rumah tu da tentu la panas sikit. Tapi yg xbestnyer aku kena lecture ngn...aku xthu saper, mgkin menantu lelaki Mak Long kawan kakak aku tu. HUUH! Habis2an dia cakap. Pasal belajar la. Cakap yg kos aku ni tipu jer n dwi ijazah tu xde makne. Nak cari kerja susah. Adoii...biar la aper dia nk cakap, aku just tahan jer telinga ni. Malas nk layan.

10/9/11
5.10 ptg
Kat UMP Pekan
- kitorang da sampai kat sini. Tapi malangnya time tu hujan lebat sangat. Sampai xnmpak jelas kereta kat depan. So bila sampai lam UMP, jalan2 da penuh ngn air. Mmg comfrm la basah kalo nk punggah barang. Time tu hujan baru berenti. Pikir2 balik, kitorang pon pegi kuar UMP n ke bandar Pekan.

10/9/11
6.45 ptg
Kat Mydin Pekan
- kat cni aku sempat bli payung sbb takut hujan time de kuliah. Memandangkan aku xde kereta, motor or even beskal, so payung ni sangat2 penting. Lepas tu bli botol air, lupa nk bawak botol air dari rmh. Pd pendapat aku, bandar Pekan ni lbh kurang sama ngn bandar Kulim time aku masuk matrik dulu. Kat Pekan ni xde panggung wayang, shopping mall, pusat boling n ade tempat futsal je. HUH!

10/9/11
7.10 ptg
Kat KFC Pekan
- perut pon da berbunyi dari tadi(makan ka rumah Mak Long kawan kakak aku tu xkenyang...he3). So, makan kat cni je la. Lepas makan kitorang sempat bergambar kat 'i-city' Pekan. Hahaha! Banyak pokok berlampu kat cni.

10/9/11
8.00 mlm
Kat UMP Pekan
- sekarang hujan da xde lagi n jalan da xbanjir lagi. So, bley la angkat barang. Lps tolong aku punggah barang, kakak aku n kawan dia pon terus balik ke rumah kat Terengganu. So, aku pon kemas la sket2 barang sbb nk tgk show junior2 baru yg buat orentasi. Malam ni last orentasi n de show. So, aku n kawan aku sebelah bilik pon pegi la. Bukan nak tgk show semata2, tapi kn carik kelas. Jadual da dapat n lebih baik carik kelas awal2. So, jumpe la kelas aku kat tgkt 3. HUUH! Agaknyer lam sebulan 6t tinggal tulang la aku jawabnya! Lepas tu kitorang pon balik. Lepas kemas2 barang n on9 jap, aku pon terus tdo. Ingat esok nk check in sbb ari ni pejabat tutup. So, dgn badan yg keletihan, aku pon terus tidur.

Aug 24, 2011

NASIB oh NASIB...sem depan da tak macam dulu lagi!

S-A-L-A-M
Da seminggu lebih da xupdate blog ni. Firstly aku nak citer pasal hari sabtu minggu lepas. Memandangkan aku akan belajar jat UMP Pekan sem 3 nanti, so terpaksala pindahkan barang2 yang ada ke sana. So, aku pon pegila kat Pekan n tumpang bilik kawan aku(yg jadik faci) utk letak barang2. Just 4 kotak kecik je. Tu la first time aku menjejakkan kaki ke UMP Pekan. Huh! Sungguh xsangka aku time tgk keadaan kat sana! Sedih2! Bangunan kat sana masih lagi lam construction. Termasukla bangunan fakulti aku yg blom siap lagi. Memang da tahu sebelum ni yg kitorang mungkin akan tinggal kat Pekan tapi maybe belajar kat Gambang or tumpang fakulti laen yg da ciap. Aku harap xperlu la kitorang kena ulang-alik dari Pekan ke Gambang.

Kemudahan cam hostel, bilik air kat sana kira ok la jugak. Xmengecewakan. Tapi kat sana mmg panas coz pokok2 kecik2 jer, xmacam kat Gambang ni yg bleh dikatakan 'Universiti Dalam Taman'. Tula...sayang btul la nak tinggalkan UMP Gambang ni. Kat sini lebih selesa. Jarak antara hostel ngan tempat kuliah xla jauh sangat. Kalo jalan kaki mmg xletih sangat. Pikir2 balik, macam mana agaknya nk survive kat Pekan nanti. Dah la UMP Pekan tu jauh kat pedalaman. Entah bas ader ke x aku pon xtahu. Bas UMP tu mungkin ader la...mesti susah nak keluar ke Kuantan nanti.

Ni beberapa keping gambar yg sempat aku amik time hari sabtu lepas :














W-A-S-S-A-L-A-M

Aug 12, 2011

Hari2 mendatang....sentiasa CERIA!

Wahh...mmg da lama aku xupdate blog ni. Xde mase nk update. Aku just belek2 je blog ni. Ntah la...kebelakangan ni xtau knaper ssh sgt nk update...rasa berat je tgn ni nk taip...mmg xde mood lgsung nak update...kalo on9, just bukak fb n twitter...tu pon xupdate jgk...just usha2 je...huhuhu...

Malam ni de ckit mood la nak update blog. Sambil duk depan tv lepas habis bukak pose, aku try update blog ni...ni aku nk buat PENGAKUAN JUJUR : aku mmg jarang sesangat usha blog2 follower aku...jarang sesangat sejak 2menjak ni. Sori bebanyak korang...n aku da lama xtahu latest news lam blog skunk...harap2 pas ni dapatla aku tahu info terkini ye...

Sekarang ni aku mmg bz ngn kelas bahasa german lam bulan pose ni. Student2 laen bley balik umah n bukak pose ngn famili, aku kat cni bukak pose sorang2 depan tv. Geng2 aku ada yg bukak pose kat rumah sndiri(rumah dia dekat jer ngn u), ada yg bukak pose kat masjid, ader yg bukak pose kat luar n ader yg bukak pose kat Pekan(diorang facilitator, so kena buat persiapan minggu orientasi kat u sana). So, tinggallah aku sekangkang kera kat cni...sedey x? Xpe2, jgn nangis Ichi...

Esok cuti minggu. So, dapatla aku rehat puas2. Penat woo ngn kelas hari minggu sampai 6 jam sehari...rasanya maybe aku tdo lewat ckit malam ni. Nak kol famili kat rumah, kredit expired...esok ingt nk topup. Biasanya aku time bukak pose tgk citer Kasih Alia kat tv3...syok tgk citer tu...tapi ari ni xde coz citer tu main hari isnin sampai khamis jer...tapi xpe, bleh la aku on9...huhuhu...tapi kalo pikir2kan, banyak jugak citer best bulan pose ni cam citer Stanza Cinta(tv3) n Ramadan Terakhir(tv3). Kalo ader masa mmg aku follow drama2 ni...

Skarang dah hampir 2 minggu berpuasa. Raya pulak da nk dekat(shopping raya blum lagi). Kali ni xtau biskut raya bli ke x...biasanya kakak aku Fuzy Zeera yg akan bli, tpi tahun ni dia cakap biskut raya kena buat sendiri(xde bajet nk bli)...huhuhu padahal dia dapat bonus raya tahun ni...aku pon igt nk buat biskut raya jugak. Da lama xbuat biskut...kalo balik awal, maybe sempatla buat.

Tentang iklan raya kat tv plak...hhmmm...nth aper iklan baru yg akan tayang...dulu biasanya Petronas buat iklan yg mmg best, de yg sedey n de yg hepi...papepon harap2 kali ni banyak iklan raya yg best2!

p/s : rasa cam xsabar plak nk rayer! Dapat duit rayer!

Jul 21, 2011

I'll be BACK! Jangan ke mana2, stay with me!

Huarghahaha...aku da kembali berblogging walaupon lambat sikit dpd yg sepatutnya. Bukan apa, just amik masa 2,3 hari nak rehatkan minda coz baru hari jumaat lepas final exam berakhir! Ape lagi, lepas tu aku terus la balik rumah. Kat rumah dapatla aku rehat secukupnya(just 2 hari jer).

Start hari isnin lepas aku n the geng(kitorang seramai 7 orang) mula menjalani detik2 yg cukup menggembirakan(walaupon penat). Kitorang perlu hadiri kelas intensif bahasa german lam sebulan lebih. Huh! Memang penat! Kelas start kul 8 pagi sampai kul 11.30 pagi n sambung balik kul 2 ptg sampai kul 5 ptg, isnin sampaila jumaat.

Kitorang belajar sekali lagi dari basic coz most of us da lupa basic2nya. So, aku secara rasmi da tarik diri dpd jadik facilitator utk student2 yg akan masuk u aku bulan 9 nanti. Aku rasa ni keputusan yg paling tepat. Aku mmg betul2 nk focus utk kelas intensif ni. Mmg aku da tau kalo aku teruskan jugak jadik faci, cmfrm xbleh nk tumpukan perhatian bljr bahasa german ni. Mmmg cmfrm kalo jadik faci, gerak kerja(persediaan utk minggu orientasi) banyak n mula la 6ti lam kelas letih la, ngantuk la. Pastu last2 ponteng kelas! Ishk3..

So aku just on9 lam kul 6ptg n waktu malam...tu pon kalo kerja yg lecturer bagi xbanyak. Akan datang aku akan cuba amik masa utk update blog aku ni...tschüs!

Jun 26, 2011

Kau, Kawan, Sahabat & Teman - UNIC

Dah nak dekat exam ni ingat pulak kawan2 baik aku yg lama xjumpa...entah kenapa tiap2 kali nk study especially petang2, diorang ni bermain2 kat fikiran aku...mgkin rindu nk jmpa diorang kot. Time kat matrik dulu mmg kalau dekat2 exam aku akan sembang2 ngn diorang, at least dapat hilangkan rasa gugup nk jawab exam...Muse, Izzy dan Afif mmg kawan baik aku kat matrik dulu...hmmm...kan best kalau dapat jumpa diorang lagi...masing2 blajar jauh2 sekarang...rumah pun jauh...xpelah, suatu hari nanti pasti akan jumpa jugak.

Sekarang ni aku tengah layan lagu UNIC - Kau, Kawan, Sahabat & Teman...memang buat aku lagi rindu kat diorang.


Ketika mula bertemu
Terasa bagai telah lama bersua
Kau sambut hulur tanganku
Bertegur sapa penuh mesra

Masa terus berlalu
Dan kita tetap seiringan berjalan
Menempuh onak liku
Lalui semua suka dan duka bersama

Biarlah apapun rahsia
Dan kelemahanmu tetap engkau temanku

Riangnya saat kita ketawa
Asyik senda dan bercerita
Walau sesekali pandangan kita berbeza
Andainya tetap serupa

Adakalanya kita juga saling terluka
Namun di akhirnya kita tetap bersama

Dan kini dipisahkan dua benua
Saling mengejar cita
Tak pernah kulupakan
Detik yang indah bersamamu temanku

Huuuu....aaaaa.....

(ulang dari mula)

Kupasti suatu masa
Engkau dan aku kan bertemu semula
Kembali menjalinkan detik nan indah
Untuk kenangan bersama

Jun 24, 2011

2NE1, YOU are the BEST!



Lagu I'm The Best baru beberapa jam tadi jer dikeluarkan. Lagu ni 2NE1 yg nyanyi. Memang best! 2NE1 ni mmg maintain dari dulu lagi. Korang kenal x 2NE1 ni? Kalo xkenal, biar aku explain ckit yer(yg dah kenal tu buat2 xkenal lah yer).

Kpop female group ni terdiri dpd 4 orang. Antaranya : CL, Park Boom, Dara dan Minzy. Korang bleh tgk picture n profile diorang.

CL
Nama sebenar : Lee Chae-rin 
Tarikh lahir : 26 February 1990
Tempat lahir : Seoul, Korea Selatan
Darah : A
Position : Ketua, rapper & vocal
Kelebihan : bahasa Perancis, English n Jepun

Park Bom
Nama sebenar : Park Bom
Nama Inggeris : Jenny Park
Tarikh lahir : 2 Mac 1984
Tempat lahir : Seoul, Korea Selatan
Darah : AB
Position : vokal utama
Kelebihan : English n Jepun, pandai main piano, flute dan cello

Dara
Nama sebenar : Sandara Park
Nama Inggeris : Jenny Park
Tarikh lahir : 2 November 1984
Tempat lahir : Busan, Korea Selatan
Darah : A
Position : vokal
Kelebihan : English, Tagalog n Jepun, berlakon

Minzy
Nama sebenar : Gong Min-ji
Nama Inggeris : Jenny Park
Tarikh lahir : 18 Januari 1994
Darah : O
Position : rapper, vokal, lead dancer
Kelebihan : bahasa Jepun n Chinese

Tgh asyik dgr lagu ni, aku saje2 la search website pasal lagu ni. Lam satu forum tu, aku jumpa perkara menarik tntg lagu ni. Ada yg cakap lagu ni diciplak. Adoss...entah betul entah tidak. Korang bleh try dgr lagu kat bawah ni? Rasa2 cam sama x lagu 2NE1 ni ngan lagu ni? Ada part yg cam sama.



Comfirm la yg 2NE1 tau lagu ni sbb ada dance part utk lagu ni time MAMA awards 2010 lepas.
(skip ke 5:15)


Tak nak komen bnyk2...kang xpasal2 aku kena saman sbb buat fitnah! Bagi aku yg penting 2NE1 BEST!

Jun 21, 2011

CAN'T WAIT!

Ni ada 3 teaser for Kdrama Heartstrings @ You’ve Fallen for Me. Yang xtahu lagi pasal drama ni, bleh klik [link]. Harap korang enjoy ngn teaser ni sblum kedatangan drama ni.


Teaser 1


Teaser 2


Teaser 3

Jun 19, 2011

HEARTSTRINGS of MINE!

Omoo~~~ xsabar nk tgk Kdrama terbaru ni. Aku yakin sangat citer ni akan jadik top nanti. Dulu diorang dah berlakon bersama lam You're Beautiful. Pasal muzik n citer baru ni jugak pasal muzik. Adoiii~~~mmg nak sangat tgk citer ni.

Tajuk : Neon Naege Banhaesseo@You’ve Fallen for Me@Falling in Love@Heartstrings
Genre : Romance, music
Episode : 16
Saluran : MBC, 29 Jun 2011 hingga 18 Ogos 2011, Rabu & Khamis, 21:55
Sinopsis : Lee Shin is a university student majoring in modern music. He is also the vocalist and guitarist of the band “The Stupid.” Shin is known for his good looks and strong passion for music, but in reality he is cold, lacks interest in anything unrelated to music and has neither dreams nor plans for the future. He initially likes Jung Yoon Soo, a dance professor at university, but this all changes when he meets Lee Kyu Won.



Lee Kyu Won is a bright and outgoing student who was born into a prestigious family and is majoring in traditional Korean instruments, especially the [gayageum]. Kyu Won’s grandfather, Lee Dong Gun, is one of the top 3 traditional musicians of his age and his biggest wish is to see his granddaughter become a traditional music prodigy. Trying to live up to her grandfather’s expectations, Kyu Won immerses herself in training and becomes a university student who knows nothing outside of her studies. As her friends are fans of “The Stupid”, she was forced to go to the band’s concert with them. There she saw Lee Shin performing live, and is immediately captivated by him.

Ni sikit info pasal Jung Yong Hwa n Park Shin Hye.

Jung Yong Hwa@Jeong Yong Hwa
- pelakon n penyanyi( vokalis C.N. Blue )
- lahir 22 Jun 1989
- 180cm
- berdarah A
- agensi : F&C Music
- hobi dengar muzik, main piano
- drama TV :
  You’ve Fallen for Me@Heartstrings(MBC, 2011),
  You’re Beautiful(SBS, 2009)
- award :
  2009 SBS Drama Awards: New Star Award (You’re Beautiful)

Park Shin Hye@Bak Sin Hye
- pelakon, model, penyanyi
- lahir 18 Feb 1990 kat Paju, Gyeonggi, South Korea
- 163cm
- 45kg
- berdarah A
- pendidikan di Seoul Young-Pa Girls’ Middle/High School
- bakat : menari
- hobi dengar muzik
- debut: Lee Seung Hwan’s music video “Got – flower” in 2003
- drama TV :
  You’ve Fallen for Me (MBC, 2011)
  Xuan Feng Guan Jia (GTV, 2011)
  My Girlfriend is a Nine-Tailed Fox (SBS, 2010) cameo
  High Kick Through The Roof (MBC, 2010) cameo
  You’re Beautiful (SBS, 2009)
  Bicheonmu (SBS, 2008)
  Kimcheed Radish Cubes (MBC, 2007)
  Several Questions That Make Us Happy (KBS2, 2007)
  Goong S (MBC, 2007)
  Tree of Heaven (SBS, 2006)
  Seoul 1945 (KBS1, 2006)
  Cute or Crazy (SBS, 2005)
  Not Alone (SBS, 2004)
  Stairway to Heaven (SBS, 2003)
- filem :
  Cyrano; Dating Agency (2010)
  Evil Twin / The Hometown of Legends (2007)
  Love Phobia (2006)
- album : digital single "Prayer"(OST Tree of Heaven, tapi xdikeluarkan secara rasmi
- award :
  2009 SBS Drama Awards: New Star Award (You’re Beautiful)
  2003 SBS Drama Awards: Child Actress Award (Stairway to   Heaven)


Wahhh...memang nak tengok sgt2 citer ni!

Jun 17, 2011

100 memang BERTUAH!

Yahoo!!! Akhirnya!!!

Memang sangat hepi la aku skrg ni. Akhirnya saat yg aku tunggu2 selama ni sudah tiba. Memang dari dulu lagi aku nak sangat benda ni berlaku. Huhu. Setelah puas usha2 n follow blog para blogger, akhirnya aku da dapat follower ke-100.

Terima kasih banyak2 korang yg selama ni follow n baca entry aku ni. Aku mmg sangat hargai korang semua. Jasamu tetap ku kenang! Huhu. Dan follower yg cukup bertuah ni adalah...


Che Noona
[klik gambar]
Terima kasih banyak2!

Jun 15, 2011

Kisah KANTOI aku dengan BOY FRIEND!

Huh, akhirnya berjaya jugak aku siapkan cerita ni. Yelah...nak masuk contest yang KORIE buat. Jom ramai-ramai join contest ni :


" Ichi, cepatla sikit. Nanti tak sempat pulak nak sarapan. "
" Alah...baru pukul berapa ni. Kan Kafe bukak pukul 8 pagi? Sekarang belum pon pukul 7 pagi. Sempat punyerla... "

 Hari ni merupakan hari pertama aku dan kawan baikku, Izzy, memulakan sesi persekolahan di Universiti Dongguk, Seoul. Baru dua hari lepas kitorang datang ke sini dari Malaysia dan inilah kali pertama aku jejakkan kaki ke bumi Korea ni. Memang teruja rasanya dapat berada di sini. Setelah lebih kurang dua tahun aku dan Izzy buat foundation, akhirnya kitorang berjaya masuk ke universiti ni jugak. Bukan kitorang berdua jer yang berjaya, tapi 30 student lain juga berjaya melangkah masuk ke sini. Aku yang dari dulu lagi impikan berada di Korea, teramat gembira apabila sampai di sini. Ramai orang kat sini yang pandang aku pelik jer. Mungkin diorang pelik kot sebab ni first time aku kat sini. Alangkah gembiranya, kalau difikirkan, dapat jumpa artis-artis Korea. Super Junior, 2NE1, B2ST, Big Bang, wait for me!!! Hahaha! Dan yang terbaru, group Boyfriend! Kan best kalau boleh jumpa diorang.

" Ishk...ishk...ishk...mengelamun jer memanjang. Jomla pegi Kafe. "
" Ok. Ok. Da siap. "

 Lepas makan, kitorang terus ke kelas yang terletak di Blok F, dua blok dari Kafe ni. Dalam kelas, aku, Izzy dan beberapa student dari Malaysia yang lain belajar bersama student dari Korea sendiri. Dari segi komunikasi memang takde masalah. Masing-masing boleh cakap bahasa Korea dengan lancar. Sesi pembelajaran pagi tu berjalan dengan baik, sehinggalah...

" Izzy, jom pegi library jap. Aku nak pinjam buku. " 

DUM!
Kepala aku terlanggar sesuatu yang keras. Aduhh...memang sakit betul. Terasa seolah-olah kepala ni nak pecah jer.

" Aduhh...sakitnya(dalam Bahasa Korea). "
Aku terdengar seseorang merengek kesakitan di depan aku. Aku berpaling dan alangkah terkejutnya tatkala aku melihat orang yang aku langgar tu!

" Errmmm...awak ni Young Min kan?(aku cakap lam Bahasa Korea)
" Ya...memamg saya Young Min. "

 Betul! Memang dia! Memang Young Min! Tak sangka pulak dia belajar kat sini, satu universiti dengan aku. Memang betul-betul tak sangka.

" Tapi bila pulak adik balik sini? Bukan ke adik kena pegi Jepun, ada urusan penting kat sana? " Young Min bertanya.

 Aku terpinga-pinga. 'Adik'? Sejak bila pulak aku jadik adik Young Min? Atau mungkin dia panggil aku 'adik' sebab dia tahu yang aku ni junior? Tapi dia ada sebut pasal Jepun? Katanya aku ada urusan penting di sana.

" Maaf, rasanya awak salah orang. Saya bukan adik awak... " , aku menjelaskan kepadanya. Izzy turut membantu aku.

" Tapi awak... "

Boyfriend...e'e...(bunyi ringtone)
Young Min keluarkan handset dari poket seluarnya dan menunjukkan riak wajah terkejut apabila melihat sesuatu di skrin:
Calling
Kwang Min

" Yaboseyo...adik! Betul ke ni adik? Ada kat mana sekarang? "

 So, semuanya jelas. Memang aku bukan Kwang Min. Muka aku ni jer yang mirip Kwang Min. Patutla ramai yang pandang aku semacam jer sejak aku datang sini. Macamla aku ni ader buat salah. Aku cuba tanya Young Min apa yang berlaku antara dia dan adiknya. Apa yang Kwang Min buat kat Jepun. Perkara apa yang penting sangat yang memerlukan dia berada di sana. Pada mulanya, memanglah, Young Min taknak bagitau perkara sebenar. Tapi lepas banyak kali dipujuk(dengan bantuan Izzy), barulah dia bagitau perkara sebenar. Rupa-rupanya Kwang Min pergi Jepun sebab nak buat pembedahan peti suara. Kata Young Min, peti suara Kwang Min cedera selepas terlibat dengan kemalangan hari tu. Oleh sebab takut memberi kesan yang buruk pada syarikat, especially fans di luar sana, Kwang Min pun buat keputusan menjalankan pembedahan di Jepun(kenalannya ada di sana), tanpa diketahui oleh pihak syarikat.

 Memang tak sangka aku boleh kenal Young Min macam ni. Aku, Izzy dan Young Min berkawan rapat lepas tu. Pergi makan sama-sama, pergi kelas sama-sama(kelas Young Min sebelah kelas aku) dan study pun sama-sama. Orang lain pulak mati-mati sangka yang aku ni Kwang Min.

 Tapi sesuatu telah berlaku selepas aku dikejutkan awal-awal pagi oleh Young Min yang meluru masuk ke bilik aku.

" Ichi, awak kena tolong saya. Boleh tak awak menyamar jadi Kwang Min? "
" Apa? Jadik Kwang Min? Kenapa pulak? "
" Sekarang syarikat dah panggil kami semula untuk buat show. Memanglah sebelum ni kami diberi masa untuk focus lam pelajaran, tapi baru jer tadi syarikat call. Minwoo, Jeong Min, Dong Hyun dan Hyun Seong pun dah tau syarikat call. Memandangkan Kwang Min masih belum pulih lagi, saya nak awak jadik dia, boleh tak? "

 So, i have to be him! To be Kwang Min! Tak terfikir pulak aku yang suatu hari nanti aku kena jadik Kwang Min. Masalahnya sekarang suara aku taklah sehebat Kwang Min. Menari pun da tunggang-langgang(lama tak menari).

 Bermulanya saat ni, aku kena jadik Kwang Min. Dari segi berpakaian yang penting. Aku dah tak boleh nak pakai kain pelikat(nampak sangat pelik kalau Kwang Min yang pakai). Semua pakaian, Young Min yang bagi pinjam pakaian Kwang Min kat aku.

 Time training paling teruk. Member lain tak tahu aku ni bukan Kwang Min. Young Min taknak bagitau kepada diorang sebab taknak besarkan perkara ni. So, memang kena betul-betul cover tingkah laku aku. Nasib baik Young Min selalu back up aku time training.

 Sekarang tibalah masa buat show kat M! Countdown. Aku nyanyi secara miming sebab suara aku tak best. Dance pembukaan tu aku da buat kesilapan. Nasib baik tak banyak. Tapi Min Woo dapat detect.

 Dan sekarang tibalah masanya untuk buat persembahan lagu Boyfriend. Awal-awal memang okey, tapi bila sampai kat tengah jer, aku ter-miming part Hyun Seong. Alamak! Aku buat bodoh jer time tu dan teruskan persembahan.

 Lepas jer habis show tu, nak tak nak, aku terpaksa bagitau perkara sebenar kat member lain(Young Min yang bantu). Diorang pada mulanya marah sebab rahsiakan perkara ni, tapi lepas tu okey sebab faham situasi Kwang Min sebenar.

Jun 4, 2011

Pasni bley la REHAT secukupnya...

Syukur...berakhir sudah HSK(Hari Suai Kenal). Fuhh...mmg lega rsnya skrg ni. Setelah lebih kurang 3 minggu memerah keringat, akhirnya tiba masanya utk berehat sementara menunggu kedatangan MINDS 2011(Minggu Induksi Siswa). Walaupon rehat xlama, tp at least dapat hilangkan penat lelah ni.

But i'm still at UMP. Jelez tgk faci2 laen bley balik umah. But i'm here need to study. Final exam da dekat...xsampai sebulan pon lagi. Kali ni mmg kena betul2 wat yg terbaik! Nak baiki pointer sem lepas yg cam xcukup makan...

Berbalik kpd HSK, sepanjang program ni, aku bleh nampak banyak perkara yg berubah, bukan diri aku saja, tapi faci2 yg laen jgk. Lam banyak2 faci yg ada, 2 ong faci ni yg aku paling RESPECT. Salah sorang, Faisal, ketua Unit Disiplin dan Ibadah. Knapa aku pilih dia ek? Coz i like cara dia memimpin. Cara dia nasihatkan org tu mmg terbaik. Dia mmg xpaksa org, tapi lebih kpd menyeru org tu wat baik. Faci yang kedua ni plak, Na'em, merupakan ketua faci Gambang. Aku paling respect dia sbb aku suka cara dia conduct sesuatu program cam HSK ni. Aku xtahu knape tiap2 kali de masalah, dia ni ader jer jalan penyelesaian yg efektif. Tak perlu nk pikir yg kompleks2. So, korang mmg TERBAIK!

MINDS 2011 akan berlangsung awal bulan 9 nanti. Masa yg ada ni faci2 perlu mantapkan diri masing2. IF U CAN'T BE A PERFECT ONE, BUT TRY TO BE THE BEST!

Jun 3, 2011

Permulaan yang BAIK!

Aktiviti utama semalam utk HSK(Hari Suai Kenal) ni adalah University Tour. Lam slot ni, student2 baru dibawa melawat ke tempat2 tertentu lam u aku ni. Untuk pengetahuan, UMP ada 2 kampus. Satu di Gambang n satu di Pekan. Tujuan utama slot ni utk perkenalkan student2 ni ngn keadaan persekitaran u.

So, faci2 yg terlibat perlu pastikan keadaan berjalan lancar. Diorang perlu bawak student2 ni lawat tempat cam lab, library, pejabat n bilik2 kuliah. Lepas ni student2 ni xpayah la nak susah2 tanya orang tu, orang ni kat mana, sbg contoh, kelas yg akan diorang belajar 6t. Aku tak terlibat ngn slot ni sbb aku de kelas. So, ahli2 unit aku yg take part. 

Keseluruhannya, mmg student2 ni berpuas hati ngn slot ni. Aku dgr faci yg laen cakap, banyak feedback yg positif dari student2 ni. Ada yg mmg xpilih pon u aku lam senarai u pilihan diorang, tapi lepas sertai slot ni, diorang seolah2 excited nk blajar kat cni. Yelah...lab2 kat cni mmg canggih. U aku lam proses membangun skrg. Kat kampus Pekan mmg banyak lab2 baru dibina. 

Hari ni plak ader sesi pendaftaran ke-2. Slain tu plak ada aktiviti senamrobik bersama naib canselor sendiri petang nanti.

Jun 2, 2011

Selamat datang, [SUPER]JUNIOR!

Hari pertama HSK(Hari Suai Kenal) da pon berakhir. Personally, aku rs ni satu prmulaan yg baik. Masalah tu mmg la ada, tp just small problem n mslh tu dapat diatasi dgn pantas.

Pendaftaran waktu pagi tu mmg sibuk gler. Kul 8 pagi da ramai students n parents yg datang. So, aku yg bertindak sebagai Unit Teknikal dan Siaraya sememangnya perlu datang seawal yg mungkin di Kompleks Sukan. Lps mandi, aku terus datang lam kul 7.15 pagi tanpa sarapan. Nak rush la katakan. Bila start daftar, mmg time tu la betul2 menguji ketabahan, kesabaran n ketahanan fizikal. Lepas semua alatan n barangan teknikal cam TV LCD, wayar n laptop siap pasang, unit aku xde aper2 perkara pnting yg perlu dibuat. So, waktu free tu aku tolong unit2 laen. Aku tolong Unit Pendaftaran. Aku perlu berdiri ngn rakan seunit aku kat depan pintu masuk Kompleks Sukan. Kitorang perlu tanya setiap student yg nak masuk daftar, sama ada diorang da wat pmbayaran yuran ke blum n kitorang perlu edarkan setiap helai carta flow pendaftaran kpd diorang. Bayangkan seramai 488(anggaran) student yg daftar! So, kitorang perlu wat sedemikian sbnyk 488 kali. Aduhh...letih tu mmg ada! Tapi tu xkesahla...coz aku mmg excited gler time tu. Aku kejar students yg xdpt lagi carta flow tu n bagi kat diorang. Haha...

Memang banyak ragam betul time tu. Xkira students or parents. Soklan yg mmg feymes :
1. Abang, nak tanya, lepas ciap daftar ni perlu pegi mana pulak?
2. Saya blum bayar yuran lagi, apa perlu saya buat?
3. Tandas kat mana?
4. Macam mana nak ke asrama?

Mmg menguji ketabahan tul la time ni. Banyak tul soklan yg ditanya. Tapi nasib baik la most soklan tu aku bley jawab. Yang xbley jawab tu, aku bagi kat kawan aku tolong jawabkan.

Lepas penat berdiri kat luar(dari kul 8.30-10.30 pagi) terpaksa berdiri, aku rehat jap. Pastu sambung balik. Tapi bantu kat dalam plak. Aku perlu pastikan studets kuarkan borang2 yg bendahari mintak. So, tiap2 student aku kena bagitau.

Yang malangnyer, lam kul 1 tgh hari, tiba2 lampu n aircond off n server down. Bergelap la kitorang lam Kompleks Sukan tu. So, sesi pendaftaran terpaksa dihentikan wat sementara. Mmg xbley nak wat secara manual coz lampu off. Tapi xlama lps tu, semua da ok. Lam kul 4.30 ptg, pndftran da abis. Masing2 da kemas barang2.

Hari ni pulak hari ke-2 HSK. Utk hari ni, aku xbnyk terlibat ngn aktiviti ni coz de kelas. So, ahli2 unit aku yg laen take part. Harap2 semuanya berjalan lancar.

Jun 1, 2011

DAE SUNG!!! OTTOKE???

Oh!!! Tidakk!!! Dae Sung, aper da jadi ni?? Korang tau xsbnrnya aper yg trjadi kat Dae Sung? Pada 31 Mei lepas, lam kul 1:30 pagi(waktu Korea) kat Seoul, Dae Sung terlibat ngan accident kereta Audi yg dipandunya. Dikhabarkan keretanya bertembung ngan pemandu motosikal di dpnnya. Dan yg paling teruk, pemandu tu mati di tempat kejadian.




Ada khabar angin yg cakap Dae Sung pandu kereta di bawah pengaruh alkohol. Tapi TIDAK! Secara ringkas, gambar bawah ni tunjukkan apa sebenarnya yg berlaku pagi tu.

Ni plak kenyataan pemandu teksi yg jadik saksi kejadian.
Q. “At this time, the motorcyclist has deceased and the attention is now being focused on whether his death was caused by Daesung’s collision or not.”
Kim: “Daesung is also a victim in this case. It seems that the motorcyclist already received much injury from a previous accident. He was discovered 30m away from his motorcycle and you could tell how bad his condition was with the naked eye. There was a lot of blood where he was laying and his head was also bleeding profusely. Maybe its because of the shock from the impact, but his helmet was also nowhere to be seen. The police later discovered it, and, it too, was badly damaged.”
Q. “You checked for the condition of the motorcyclist but Daesung was unable to. Eventually, he passed Hyun and collided with the taxi.”
Kim: “There is a reason why Daesung could not have avoided Hyun. There was another car in front of Daesung. To put it simply, I put up my emergency lights after discovering the motorcyclist and stopping on the road. Just before I was about to call the police, another car discovered Hyun and swerved to the next lane. The car following him was Daesung’s. Although the first car was able to swerve and avoid an accident, I don’t think Daesung could see what was going on. Usually, when the first car swerves, the car behind it can’t catch what he’s swerving away from. Daesung was in that exact situation.”
Q. “Daesung testified that he did not see the motorcyclist.”
Kim: “Daesung did not know of the motorcyclist at all. He only knew once I told him that there was a person on the road. The car in front of him had swerved away so he didn’t have time to check at the scene.”
Q. “Daesung is currently being questioned for speeding and negligent driving.”
Kim: “I think he was within the 60km/h limit because the car in front of him was not speeding. This was what I observed with the room mirror in the taxi. They say that he was speeding at 80km/h during the investigations, but I feel that’s the speed he was at when he collided with the taxi.”
Q. “No skid marks were discovered at the scene. Does that mean his car only stopped after it collided with the taxi?”
Kim: “In my personal opinion, I think he accidentally stepped on the accelerator instead of the brake. There should have been skid marks, but there are none. Even after the collision, the taxi was pushed out 30m from where it was originally standing. If it was pushed to that extent, it means he did not brake. Even during the collision, I don’t think he braked, and it was most probably because he was nervous and shocked that he accidentally pressed the accelerator.”
Q. “Then if he wasn’t able to see the motorcyclist at the time of the accident, did he check afterwards?”
Kim: “Daesung did not have a chance to. Within 2 minutes of the accident, police arrived and he was taken for investigations. He did not know that there was a person at the time of the accident so I don’t think he knew to check. He only knew that there was a collision with the taxi. Immediately afterwards, a representative of his agency arrived, and he, too, did not see the motorcyclist.”
Q. “Did he look shocked?”
Kim: “There was so much going on. There was an accident and a victim was revealed. Within 10 minutes, journalists swarmed in. Since he’s a young celebrity, I think he was shocked. Even while being investigated by the police, his hands were shaking.”
Q. “The taxi was severely destroyed. Just looking at the taxi, you must have also been severely injured. How are you right now?”
Kim: “In comparison to the taxi being destroyed, I was not that injured. I think it was because I sensed an accident and prepared for it. The hospital said that I didn’t break anything, but I am receiving physical therapy for my shoulders, back, and neck.”
Q. “If Daesung is found to be unrelated to the death of the motorcyclist, that leaves only the issue of his collision with the taxi. The compromise will be important.”
Kim: “Daesung’s side has not begun a compromise yet. I have not received contact from them and we did not exchange business cards at the time. I do not want to reach a compromise at this moment, as I feel that the accident being reported truthfully is more important.”
Q. “As the sole witness, how do you feel?”
Kim: “It’s very disappointing. It was poor driving for him to not be able to see the motorcyclist and drive over him, but the situation is becoming severe in that there’s also the issue of a preceding accident and it’s unclear as to who caused it. This is why I mustered the courage to say something.”

So, sekarang ni tgh tunggu siasatan seterusnya. Harap2 Dae Sung ok!

May 31, 2011

Hari yang penuh MAKNA...

Esok adalah hari yg sgt penting bagi kami facilitator MINDS 2011(Minggu Induksi Siswa), untuk HSK(Hari Suai Kenal). Bermulanya pagi esok, student2 diploma akan datang daftar kat u aku. Lebih kurang 488 student baru yg akan daftar esok. Mmg rasa gementar gler ar mlm ni. Aku xpernah pon jadik fasi sblm ni. Aku lam unit teknikal dan siaraya. So, aku n the geng perlu pastikan semua alatan2 n barang2 teknikal lam keadaan baik sepanjang program. Kena merayau2 la lam kompleks sukan 6t(pendaftaran wat kat ctu).

Malam ni xde post mortem(meeting tuk update perkara2 baru). So, ni la peluang aku nak try ciapkan assingment yg menggunung ni. Makin lama makin bertambah kerja. Malam ni jugak ingat nak tdo awal sbb esok kena bangun awal2 pagi. Kul 7.30 da kena ada kat kompleks sukan. Nak kena pastikan semua barang2 ok for the last time. Harap semua berjalan lancar esok.

Entah per yg akan berlaku esok pagi. Maybe macam2 bley berlaku. Yelah...bila da ramai2 ni kan. Mmg time aku baru nk daftar dulu pon pernah alami bnyk masalah. Tak tau nk parking kat mana, tak tau asrama kat mana n macam2 lagilah. Tapi nasib baik der fasi2 yg tolong. Time tu diorang mmg bertungkus-lumus wat keje.

Bila pikirkan semula, rindu plak aku kat rumah. Rindu kat famili aku. Dulu time daftar, parents aku n kawannya yg antar. Kami terpaksa bertolak dari rumah lam kul 4 pagi coz nk kena ada kat u lam kul 8 pagi.

Ape2 pon, aku betul2 harap esok semuanya berjalan lancar. Kalo der masalah, harap masalah tu dapat diatasi sebaiknya. Masing2 da bertungkus-lumus prepare tuk program ni dari awal lagi. So, harap usaha kami slama ni berbaloi n membuahkan hasil. FIGHTING!!!

May 30, 2011

Suju M, korang memang TERBAIK!!!

Akhirnya Suju M dah completekan show kat Putrajaya malam 28hb lepas(tapi Donghae ngan Siwon xde). Waaa...ape2 pon Best giler kalo bleh pegi. Nak sangat aku pegi! Tapi at least aku dapat dengar opening show diorang. Haha...time tu aku call kakak aku(kakak aku pegi kat sana!!!) Dapat la aku dengar lagu Perfection. Tak terkata aku time tu. Rasa cam nak menjerit2 n menari jer. Walaupon show tu agak lewat, tapi berbaloi gak ar fans diorang yg tunggu dari petang(mungkin ada yg dari pagi pagi).

Tapi sekarang ni tengah rancak cerita kes artis Malaysia kita yg xpuas hati ngn Suju M ni. Pasal toilet la...ntah pape...korang bley refer blog ni kalo nak tahu.

Rasanya ape komen korang lepas tau pasal kes ni? Sakit hati? Ntahla...aku xnak komen banyak2...xnak wat publisiti murahan...Ape2 pon, Suju M TERBAIK!!!

May 28, 2011

Boy Friend vs Boy Friend

Entry kali ni aku nk cerita sket pasal boyband baru dar korea ni iaitu Boy Friend yg baru debut secara rasmi 26hb 5 ari tu.



1. No Minwoo
Umur : 15 tahun
Tarikh lahir : 31 Julai 1995

2. Jo Kwangmin
Umur : 16 tahun
Tarikh lahir : 24 April 1995

3. Jo Youngmin
Umur : 16 tahun
Tarikh lahir : 24 April 1995

4. Lee Jeongmin
Umur : 17 tahun
Tarikh lahir : 2 Januari 1994

5. Kim Donghyun(ketua)
Umur : 22 tahun
Tarikh lahir : Februari 21 1989

6. Hyunseong
Umur : 17 tahun
Tarikh lahir : 9 Jun 1993