Mar 28, 2011

Sehari di Kampung Paloh Hinai, Pekan, Pahang

Rasa2nya korang kenal x Kampung Paloh Hinai ni? Kalau xknl, biar aku explain sikit tntg kampung ni. Kampung ni terletak di daerah Pekan, yang berada di Pahang. Kampung ni terletak kira2 64.3 km dr bandar Kuantan.

Hari Ahad lepas aku pergi ke kampung ni. Bukan apa, universiti aku ada satu subjek yang dinamakan Briget Siswa. Ni merupakan salah satu subjek untuk kokurikulum. So, di sini student first year diwajibkan amik subjek ni. Sama ada semester 1 ataupon semester 2. Briget Siswa ni banyak buat aktiviti luar cam perkhemahan.

So, slps dibahagikan kpd beberapa group, group aku kena pergi ke Kampung Paloh Hinai. Di sana, kami ditugaskan utk membaiki sebuah rumah penduduk kampung tu. Rumah tu agak usang, so kami mesti baiki bahagian tingkap dan dapur. Tingkap yang kami buat adalah dpd kayu. Lebih kurang 6 buah tingkap kayu yang mesti dibina. Ini kerana tingkap rumah tu dah rosak. Mengenai dapur pulak, subgroup lain yang kena baiki. Dapur tu perlu ditambah dinding menggunakan batu bata.

Kami bertolak ke sana pada pukul 7.15 pagi dan sampai lebih kurang setengah jam kemudian. Setelah diberi taklimat ringkas, kami pon memulakan projek tu. Betapa susahnya nak bina tingkap tu. Ingatkan senang! Memang betul2 letih la waktu tu. Cuba bayangkan terpaksa bekerja bertungkus-lumus sampai pukul 5 ptg. Huh! Memang xdisangka2. Sampai sekarang masih terasa letih(tapi sempat jugak aku update blog ni...hehehe). Akhirnya projek kami pon siap. Tapi memanglah, xsiap sepenuhnya. Cuma 2 buah tingkap lagi yg xsmpat dibina. Dan yg tu diserahkan kpd tuan rumah tu utk siapkannya.

Apa2 pon  rasa teruja tu tetap ada walaupun letih. Yela...ni first time aku fixed kan rumah! Memang banyak input yg aku dapat hari ni. Kita mesti bekerjasama dalam satu pasukan, xkira apa pon. Jgn kerja sorang diri, 6ti xsiap! Saling membantu juga jelas terpamer time tu. Masing2 xhenti2 tolong kawan2 mereka. Memang aku respek giler ar!
Oklah...sampai sini dulu la untu kali ni. Di sini aku tinggalkan sedikit gambar yang berjaya ditangkap di Kampung tu.

Ni waktu mula2 sampai ke kampung tu.
Ni la rumah tu...
Ruang tamu rumah.
Bahagian dapur.
Tempat memasak.
Waktu sarapan pagi(masing2 tgh lapar tu...)
Let's do it!
Kayu telah siap dipotong.
Simen, jgn xsimen.
Peace!
Kerjasama berpasukan.
Ni la group kami!

p/s: Sebahagian maklumat ini diketip dari:
http://maps.google.com.my
http://travelingluck.com

Memang GEMPAK!



Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Mungkin kini sudah suratan
Engkau dan diriku tak bisa bersama
Mungkin ini sudah suratan
Sudah suratan

Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis kerna hidup tanpa dirimu

Sudah memang sudah
Perjalanan cinta berakhir sudah
Engkau pergi ‘tuk selamanya
‘tuk selamanya

Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk melupakan aku
Aku menangis kerna hidup tanpamu

Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu
Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu

Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku
Aku disini dengan sejuta cinta untukmu

Sudah memang sudah

Korang tengok x sinetron Sejuta Cinta Marshanda yang kini ditayangkan di TV3? Apa yang aku nk cakap kat sini, sinetron ni mmg best sangat2(harap2 xover). Aku tgk sinetron ni dah lama dah. Waktu tu sebelum cuti semester 1. Aku start bergiat aktif tgk sinetron ni masa cuti semester 1. Ye la...waktu tu aku xbuat apa2 kat rumah. So, nk hilangkan boring, aku tgkla sinetron ni.

Ni aku nak bagi sedikit maklumat mengenai sinetron ni.

Waktu siaran: Isnin - Khamis, pukul 2 petang
Stesen: TV3
Barisan pelakon:
Marshanda
Baim Wong
Ashraf Sinclair
Alice Sofie Norin
Ben Kasyafani
Ibnu Jamil
Putri Patricia
Wilda Hamid
Meriam Belina
Vicky Burky
Lulu Kurnia
Annie Anwar
Rommy Sulastyo
Leily Sagita
Magdalena

Ni aku nak bagi sikit plot citer ni.

Marshanda@Caca, seorang gadis cantik yang sentasa penuh dengan semangat, optimistik dan rajin, dilanda perasaan bahagia. Delvin(lakonan Baim Wong), seorang jejaka yang selama 6 tahun menjadi kekasihnya akhirnya ingin memperkenalkan Caca dengan ibunya, Farah(lakonan Vicky Burki), yang selama ini tidak pernah merestui hubungan mereka berdua. Farah tidak ingin anaknya mengahwini wanita ‘miskin’. Farah kemudiannya mengancam Caca. Sememangnya Farah sentiasa mencari jodoh yang tepat utk Delvin disebabkan Farah mengharapkan Delvin mampu menguruskan sebuah hotel miliknya yang berkongsi dengan keluarga Ben(lakonan Ben Kasyafani).

Tetapi sekali lagi Delvin berjaya memujuk ibunya untuk lebih mengenali Caca dan keluarganya. Farah kemudiannya meminta Delvin untuk menjemput Caca dan ibunya, Asri(lakonan Lulu Kurnia), ke rumah.
Namun ketika bertemu dengan mereka, Asri sangat terkejut! Ini disebabkan Farah merupakan sahabatnya suatu masa dahulu, yang entah kenapa kini pergi menjauhinya. Farah semakin membenci Caca setelah mengetahui bahawa Asri adalah ibu Caca. Farah masih menyimpan dendam masa lalu yang menyebabkan persahabatan mereka retak. Farah meminta Asri untuk menjauhkan Caca dpd Delvin. Asri sukar utk membuat keputusan. Akhirnya dia meminta Caca untuk menjauhi Delvin secepat yang mgkin. Caca keliru, dan dengan berat hati menuruti kemahuan ibunya, walaupun dia betul2 mencintai Delvin.

Ketulusan cinta Caca dan Delvin diuji dan terus diuji. Delvin mulai beralih perhatiannya kpd seorang gadis lain iaitu Merry(Alice Sofie Norin), sahabat Caca dan Delvin, yang diam-diam selalu berusaha merebut Delvin dpd Caca. Dalam pada lain, kecantikan dan kebaikan Caca turut menarik perhatian Ben. Kemudian munculnya Abel(Ashraf Sinclair), yang walaupun pada awalnya tidak mempedulikan Caca disebabkan asyik bertemu pada waktu yang salah, namun akhrnya Abel mula memperhatikan Caca.

Bagaimanakah selanjutnya kisah hidup Caca ini?
Rahsia besar apakah yang melibatkan Asri dan Farah, sehingga memberi impak yg besar pada ketulusan cinta Caca dan Delvin?

Aku mmg selalu tgk sinetron ni. Tapi lps datang semula ke universiti, masa utk tgk sinetron ni sgt2 terbatas. Kdg2 jer aku tgk. Tu pon kalau xde kelas waktu tu. Sinetron ni mmg penuh dgn unsur saspens. Hampir setiap episod. Huh! Kadang2 rasa sakit hati gak. Ye la...satu masalah baru jer nk selesai, timbul plak masalah lain.

Bila masalah ni nk habis agaknya ek? Kalau korang nak tahu apa kesudahan sinetron ni, tgkla Sejuta Cinta Marshanda ye...

p/s: Sebahagian maklumat ini diketip dari:
http://ms.wikipedia.org
http://helloskyblu.blogspot.com
http://darkbatman.com

Mar 26, 2011

Doraemon : Nobita and the New Steel Troops[2011]

Korang dah tengok ke belum movie baru Doraemon ni? Sebenarnya aku pon belum tgk lagi. Kat sini aku nak citer sket pasal movie baru ni kat korang. Aku ni minat jgk la ngn Doraemon ni. Kenapa? Xpercaya? Hanya kerana aku ni lelaki, aku xleh minat Doraemon? Kenapa aku minat ek? Aku pon xtahu. Mungkin citer Doraemon ni banyak sangat pengajaran yang nak disampaikan. Lagipon citer Doraemon bnyk mengetengahkan unsur2 kekeluargaan, persahabatan, nilai2 moral dan bnyk lagi. Unsur2 mcm ni lah yang menarik minat aku untuk terus bersama ngan Doraemon ni. Aku bukannya peminat fanatik pon. Tapi minat biasa2 je.

Kat rumah aku bnyk jugaklah manga2 Doraemon ni. Xsemuanya aku ada. Tapi bila aku nampak jer manga Doraemon kat toko2 buku, sememangnya aku akan terus beli. Entah kenapa aku minat ngan Doraemon ni. Kadang2 kawan2 aku gelakkan aku sebab aku minat ngan Doraemon. Diorang cakap yang aku ni mcm budak2. Tapi inilah hakikatnya, kita xboleh nak halang apa yang kita minat. Kalau dah minat tu kan...

Ok lah, apa2 pon aku nak bagitau sikit sebanyak info pasal movie terbaru Doraemon ni.
Ni aku sinopsis sikit.

Bahagian-bahagian robot raksasa jatuh dari langit, sehingga Nobita dan Doraemon membawanya ke Dunia Cermin untuk membinanya dan memanggilnya sebagai Zandacross. Kelihatannya Zandacross adalah senjata yang berbahaya sehingga mereka merahsiakannya. Seorang gadis misteri bernama Lilulu muncul dan meminta Zandacross untuk pencerobohan, tetapi dia tidak bersetuju untuk menyerang Bumi. Doraemon dan yang lain bersama-sama beradu kekuatan untuk menghentikan pencerobohan tentera robot tetapi nampaknya Lilulu adalah satu-satunya yang boleh menghentikannya.

Movie ni telah ditayangkan di Jepun pada 5 Mac 2011 hari tu. Tiap kali aku tgk trailer Doraemon ni kompom sebak. Kenapa? Sebab aku kadang2 boleh rasa kesedihan yang dialami watak2 dalam cerita tu.

Selain tu, lagu tema movie kali ni adalah Tomodachi no Uta(Song of Friends) yang dinyanyikan oleh band BUMP OF CHICKEN. Lagu ni mula diperdengarkan kat TV pada 17 Disember 2010 tanpa nama artis dan menarik bnyk perhatian. So, pada 23 Februari 2011 lagu ni dikeluarkan secara rasmi oleh band ni. Lagu ni pon sedih gak. Macam nak nangis je. Hehehe.

Ni pulak sedikit gambar2 aksesori movie ni. Comel x?

So, apa tunggu lagi? Cepat2 la tgk movie ni. Pasti korang xkan menyesal.

p/s: Sebahagian maklumat ini diketip dari:
http://www.musicjapanplus.jp
http://www.animenewsnetwork.co.uk
http://doraeiga.blogspot.com
http://www.anixekai.co.cc
http://orendsrange.blogspot.com
http://ijo-daon.blogspot.com

Mar 22, 2011

Tahniah! Tahniah! Tahniah!

KEPUTUSAN FINAL PENTAS ADIK-ADIKKU MUSIM KE-2

Adik-adik anak soleh, 
Adik-adik serba boleh, 
Adik-adik akhlak yang mulia, 
Senyum ceria semua orang suka,
Berkasih sayang sesama insan, 
Taat Allah dan Rasul, 
Kasihkan ibu bapa,
Beramal soleh di mana saja, 
Berjuang dan berkorban, 
Untuk agama... 
Adik-adikku, Insyaallah Boleh!! 
(lagu tema Adik-adikku)

Sekalung tahniah buat kesemua finalis program Adik-adikku yang telah berjaya membuat persembahan yang cukup mengagumkan! Sungguh berbakat sekali. Penuh dengan keyakinan. Baru beberapa jam yang lepas aku tengok pentas akhir Adik-adikku yang bersiaran secara langsung di TV1. Aku sedikit kecewa sebab hanya sempat menonton bermula di saat adik Ammar membuat persembahan. Ni sebab aku ada kelas pukul 8 malam dan sepatutnya habis pukul 10 malam. Tapi lecturer tamatkan awal sikit, dalam pukul 9.40 malam. Huh! Nasib baik sempat jugak tengok. Lepas tu aku bergegas pergi ke Kafeteria(nak beli makanan sebab lapar...). Lepas tu aku terus naik kat bilik TV dan terus bukak TV.

Kalau korang nak tahu, nilah antara pemenang dan hadiah yang telah mereka menangi:
Johan: Muhammad Amirul Munir Azlin.
Naib juara: Syafiqah Fasiha Ahmad Safri.
Tempat ke-3: Zaid Najmuddin Zul Akmal.
Saguhati:
Iffah Ahmad Hilmi.
Muhammad Ammar Mukhlis Abd Mohsin.
Siti Nur Alia Safri.
Muhammad Abdussalam Mohd Nidzomuddin.
Ni senarai hadiah yang telah mereka menangi:
Johan: 
• Piala 
• RM 10,000.00 tajaan Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd
Hadiah Iringan: 
• Pakej Umrah dan Ziarah untuk 2 orang sumbangan Hiraq Marketing & Trading Sdn Bhd dan YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd 
• Akaun Simpanan Kelab Taha bernilai RM 3,000.00 sumbangan Tabung Haji 
• Sebuah Komputer Riba sumbangan Yayasan Taqwa Wilayah Persekutuan 
• Baucer bernilai RM 1,000.00 tajaan Pusat Pakaian Hari-Hari 
• Set Pen Al-Quran Digital sumbangan Iqra’ Pintar Sdn Bhd 
• Siri Meneroka Alam Haiwan dan Langganan Majalah ASUH selama setahun tajaan Galeri Ilmu 
• Hamper sumbangan Hiraq Marketing & Trading (M) Sdn Bhd 
• Sijil Penyertaan

Naib Johan: 
• Piala 
• RM 8,000.00 tajaan Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd
Hadiah Iringan: 
• Pakej Pelancongan Muslim ke Negara China untuk 2 orang sumbangan Hiraq Marketing & Trading Sdn Bhd dan YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd 
• Akaun Simpanan Kelab Taha bernilai RM 2,000.00 sumbangan Tabung Haji 
• Sebuah Komputer Riba sumbangan Yayasan Taqwa Wilayah Persekutuan 
• Baucer bernilai RM 700.00 tajaan Pusat Pakaian Hari-Hari 
• Set Pen Al-Quran Digital sumbangan Iqra’ Pintar Sdn Bhd 
• Siri Meneroka Alam Haiwan dan Langganan Majalah ASUH selama setahun tajaan Galeri Ilmu 
• Hamper sumbangan Hiraq Marketing & Trading (M) Sdn Bhd 
• Sijil Penyertaan

Tempat Ke-3: 
• Piala 
• RM 6,000.00 tajaan Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd
Hadiah Iringan: 
• Pakej Pelancongan Muslim ke Negara China untuk 2 orang sumbangan Hiraq Marketing & Trading Sdn Bhd dan YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd 
• Akaun Simpanan Kelab Taha bernilai RM 1,000.00 sumbangan Tabung Haji 
• Sebuah Komputer Riba sumbangan Yayasan Taqwa Wilayah Persekutuan 
• Baucer bernilai RM 500.00 tajaan Pusat Pakaian Hari-Hari 
• Set Pen Al-Quran Digital sumbangan Iqra’ Pintar Sdn Bhd 
• Siri Meneroka Alam Haiwan dan Langganan Majalah ASUH selama setahun tajaan Galeri Ilmu 
• Hamper sumbangan Hiraq Marketing & Trading (M) Sdn Bhd 
• Sijil Penyertaan

4 Hadiah Saguhati: 
• Piala 
• RM 3,000.00 tajaan Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd
Hadiah Iringan: 
• Sebuah Komputer Riba sumbangan Yayasan Taqwa Wilayah Persekutuan 
• Akaun Simpanan Kelab Taha bernilai RM 300.00 sumbangan Tabung Haji 
• Set Pen Al-Quran Digital sumbangan Iqra’ Pintar Sdn Bhd 
• Siri Juara Muda dan Langganan Majalah ASUH selama setahun tajaan Galeri Ilmu 
• Baucer bernilai RM 500.00 tajaan Pusat Pakaian Hari-Hari 
• Hamper sumbangan Hiraq Marketing & Trading (M) Sdn Bhd 
• Sijil Penyertaan

Akhirnya...tak sia2 jugak aku tengok rancangan ni dari awal sampailah ke final. Banyak jugak input yang aku dapat. Especially kita mesti yakin bila berhadapan dengan orang. Tak kirala sama ada orang tu lebih tua daripada kita mahupun lebih muda daripada kita. Keyakinan itu mesti ada! Itu yang penting. Ini kan adat pertandingan. Tak usah kecewa mahupun putus asa apabila sesuatu yang kita hajati tak kesampaian. Yang penting teruskan usaha. Jangan sesekali mudah berputus asa. Dan akhir sekali aku harap kesemua peserta Adik-adikku dapat terus mempraktikkan apa yang telah mereka semua belajar sepanjang menyertai pentas Adik-adikku agar ilmu yang diperolehi tidak hilang begitu sahaja. Sekian.

p/s: Sebahagian maklumat ini diketip dari:
http://taq6889.blogspot.com
http://mistolinoturs.blogspot.com
http://www.islam.gov.my

Mar 21, 2011

Kemuncak Adik-adikku

Korang tengok xprogram Adik-adikku yg kini sdg hangat ditayangkan di TV1? Actually program ni sebenarnya satu program realiti tv yg bertujuan mencungkil bakat kanak2 di Malaysia, bersesuaian dgn temanya iaitu "Menimba Ilmu Sambil Bergembira". Rancangan ni berkonsepkan hiburan pendidikan telah berjaya menarik hampir kira2 sejuta penonton pada siaran langsung pertandingan akhir musim pertama. Dalam kategori rancangan realiti, Adik-adikku telah tercalon dalam Anugerah Seri Angkasa baru2 ini. Fuh! Cayalah!

Aku sebenarnya hanya baru tgk rancangan ni start musim ke-2. Bukan apa, time rancangan ni ditayangkan, waktu tu aku cuti semester. So, tiap2 petang tgkla rancangan ni. Best jugak aku tengok. Bila difikir2kan balik, aku pon xmampu nak berpidato macam diorang. Siap dgn membaca ayat2 suci al-Quran lagi. Memang aku respek giler la kat diorang semua.

Kalau korang nak tahu, inilah pemenang Adik-adikku musim pertama, iaitu adik Muhammad Wajih Zakwan Hanif.

Aku tertanya2 siapa pulak yg jadik juara utk musim kali ni. Ini kerana seramai 7 orang peserta yg layak ke peringkat akhir.

Ini antara 16 peserta Adik-adikku musim ke-2.
Muhammad Abdussalam Mohd Nidzomuddin.
Amir Hamzah Hizir.
Isma Amirrul Ismail.
Khair Najmi Mohd Khair.
Muhammad Amirul Munir Azlin.
Muhammad ’Ammar Mukhlis Abd Mohsin.
Muhammad Zakiy Najdee Shahirul.
Zaid Najmuddin Zul Akmal.
Amira Nursyahira Azli.
Iffah Ahmad Hilmi.
Najahatus Solehah Rapihi.
Normarina Misuari Baharodin.
Nur Jannati Syakirin Ramli.
Raudhatus Syamimi Harun
Siti Nur Alia Safri.
Syafiqah Fasiha Ahmad Safri.
Yang nama2 aku higlightkan warna merah tu berjaya ke peringkat akhir. 7 orang kesemuanya.
Huh! Aku xsabar nak tgk! Tapi ada kelas malam ni, pukul 8 sampai pukul 10. Harap2 sempat tgk Adik-adikku.

Pentas Akhir Adik-adikku
Tarikh: 21 Mac 2011
Masa: 9 malam
Tempat: Dewan B, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC)
Siaran: TVI

p/s: Sebahagian maklumat ini diketip dari:
http://cintaitumisteri.blogspot.com
http://www.iklan-mudah.com
http://www.islam.gov.my

Mar 20, 2011

The Tale of Success

Kisah ni aku nk kongsi kat korang. Tentang SEMANGAT dan MATLAMAT. Semuanya bermula apabila aku dan famili berpindah ke rumah baru. Kuarters. Lebih krg 3km dr rumah lama aku dan melebihi 2km dr sekolah tempat aku belajar. Waktu tu aku dalam Form 4. Aku ke sekolah pada waktu pagi dgn Abah aku. Abah aku yg hantar aku ke sekolah. Sepatutnya aku naik bas utk ke sekolah, tapi bas sekolah biasanya dtg lewat. Lebih krg pukul 7.15 pagi. Hanya 2 org adik-adik aku yg naik bas. Sebelum ni aku sentiasa dtg awal ke sekolah. Aku mmg xsuka dtg lewat, walaupun 15 minit sblm waktunya. So, terpaksalah Abah aku hantar aku ke sekolah. Aku membonceng motosikal Abah. Aku xpandai nk bawak motosikal dan dah tentulah xde lesen lagi. Motosikal tu la satu2nya pengangkutan utk Abah aku pergi dan balik dr tmpat kerja. Kalau time Abah aku kerja waktu pagi, aku akan dihantar lebih awal, dalam pukul 6.45 pagi. Kalau Abah xkerja, aku akan dihantar pukul 7 pagi. Tapi ni bukan point utama.

Aku biasanya balik dari sekolah ke rumah dgn berjalan kaki. Kenapa? Kalau aku habis kelas awal, aku akan terus balik dgn menaiki bas sekolah. Tapi kalau kelas habis lewat, aku terpaksa jalan kaki pulang ke rumah. Bayangkan terpaksa jalan kaki ke rumah dari sekolah yg jaraknya tidak kurang dari 2km. Perjalanan ni biasanya amik masa lbh kurang 15-20 minit. Biasanya kelas habis lam pukul 2.30 ptg. Mulanya kau terus pulang ke rumah lps habis kelas. Waktu tu bas dah bertolak dah. So, xnak buang masa menunggu ketibaan bas semula, aku trusla balik rumah. Kadang2 kawan sekelasku akan hantar aku pulang dgn motosikalnya. Tapi aku lbh selesa jalan kaki. Bukan apa, xnak menyusahkan org lain. Aku pulang ke rumah di bawah sinaran terik sang suria hinggakan kulit aku menjadi sedikit gelap. Tak tahan dengan itu, lepas habis kelas aku xterus pulang ke rumah. Tapi aku ke perpustakaan sekolah. Kadang2 aku akan luangkan masa untuk ulangkaji, xpon siapkan homework yg cikgu bagi. Dan aku pulang ke rumah pada waktu petang, biasanya pukul 5.30 petang.

Sepanjang perjalanan ke rumah, peluh sentiasa mengalir dari dahi ke dagu. Tapi aku xkisah. Matlamat aku adalah utk belajar. Untuk dapatkan kejayaan yg cemerlang. Biarlah apa yg org nak cakap. Dan akhirnya syukur. Aku berjaya mendapatkan keputusan yg cemerlang(aku xbleh bagitau result yg sbnrnya). Tapi yg pasti aku memperoleh 8A ke atas dalam SPM.

Beberapa minggu lepas, Abah aku ada bagitau kat aku yg pada waktu aku pulang ke rumah tiap2 ptg, beberapa orang penghuni kuarters kadang2 berselisih kereta ngn aku ketika aku pulang. Tapi xde sorang pon yg nak tumpangkan aku. Masing2 buat xtahu jer. Nak kata xknl, mustahil. Sbb aku tiap2 ptg balik ke rumah melalui pintu pagar besar. Abah aku tahu benda ni sbb kadang2 Abah aku tgk melalui balkoni rumah. Cuma adalah sorang pak cik ni yg kadang2 tumpangkan aku bila berselisih kereta ngan aku. Dan bila aku dapat keputusan cemerlang, mereka yg buat xtahu tu terhegeh2 tanya Abahku yg btul ke xaku dapat keputusan cemerlang. Kenapa?Xpercaya ke?Lps aku dapat keputusan cemerlang, baru nk buat2 baik. Dan skrg masing2 terhegeh2 nk ucapkan tahniah.

Tapi aku xkisah semua tu. Aku tahu walaupun aku jalan kaki pulang ke rumah, dengan peluh terus2an mengalir, aku ditemani dengan benih SEMANGAT dan MATLAMAT untuk terus berjaya. Dan benih SEMANGAT dan MATLAMAT inilah yg membuahkan hasil iaitu KEJAYAAN, seterusnya berjaya membuka mata org yg selama ini terus tertutup.

Apa2 pun, aku percaya, untuk terus berjaya, kita mesti mempunyai SEMANGAT dan MATLAMAT.