Apr 22, 2011

SAVE our E-A-R-T-H!!!

Akhirnya saat yg ditunggu2 sudah pon tiba. HARI BUMI kini menjelma. Hari ni, pada 22 April 2011, seluruh rakyat di serata dunia akan menyambut hari yg penuh makna ini. Aku pon sokong jgk hari bumi ni. Jelasnya, tgk jer la blog aku ni. Hijau sana hijau sini. Boleh kata hampir semua hijau la.

Kat cni aku nk cerita sket sebanyak sejarah HARI BUMI ni. Pada tahun 1963, Senator Gaylord Nelson risaukan Bumi kita ni. Beliau tahu yg Bumi kita semakin lama semakin tercemar. Banyak haiwan dan tumbuh2an musnah.

Beliau terfikir knapa manusia yg ada xcuba utk selesaikan masalh yg berlaku ni. So, beliau pon bagitau la kat yg laen n kat President. Diorang wat kptsn yg President patut merantau ke seluruh negeri n bgtau semua org tntg masalah ni. Tapi sygnya, hnya ckit jer yg mmberi kerjasama.

Pd tahun 1969, beliau dpt satu idea. Beliau merancang nk adakan satu hari istimewa utk ajar semua org tntg apa yg patut dilakukan utk atasi masalah kematian haiwan2 n tumbuh2an. Beliau tulis surat kpd semua kolej n letakkan satu artikel lam sebuah majalah.

Pada tahun 1970, tepat pada 22 April, HARI BUMI diadakan. Rakyat2 diseluruh negeri tu berjanji nk jaga alam sekitar. Dan bermula dari tu la HARI BUMI disebarkan di serata dunia.

Aku pon sdr yg Malaysia pon bersungguh2 nk jaga alam sekitar. Yg ada skrg ni cam hari tanpa beg plastik. At least kempen ni sedikit sebanyak dapat meng-HIJAU-kan lagi Bumi kita ni. Slain tu kat sekolah2 bnyk aktiviti kitar semula barangan diadakan. Kalau kat U aku, ari tu ada pameran tntg alam sekitar. Tajuknya " Seed of Hopes ".

So, ape yg kita tunggu lagi? Jgn tercegat saja. Peliharalah alam sekitar kita ni!
( tema utk tahun ni : )
The earth does not belong to man -- man belongs to the earth.
~ Chief Seattle

We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.
~ Native American Proverb

1 comment :

cik anna said...

follo u ya..i like korea also