Dec 29, 2012

Trilogi Cinta 2: Kurang sambutan?

Aku pun tak tahu kenapa Trilogi Cinta 2 ni dikatakan kurang dapat sambutan berbanding cerita sebelum ni, Trilogi Cinta. Rosyam Nor pernah cakap, kalau Trilogi Cinta 2 tak berjaya, salahkan pelakon dan jangan salahkan skrip. Macam tu lah bunyinya. Tapi statement ni buat aku tertanya-tanya. Setahu aku barisan pelakon hebat-hebat. Menjadi. Skrip pun hebat. Apa sebabnya?

Sebagai peminat drama bersiri ni, aku rasa aku tahu apa sebabnya. Memang skrip hebat tapi jalan cerita Trilogi Cinta 2 ni tak kena dengan selera orang tua. Orang muda remaja macam kita ni memang la suka cerita macam ni. Tapi pernah tak terfikir orang berumur 40-an atau 50-an suka tak cerita macam ni? Ternyata kurang disukai. Kenapa? Pada pengamatan aku pasal si Shah yang sukakan isteri orang. Memang lah dia tak tahu yang Norjinah dah kahwin, tapi jalan cerita macam ni buatkan orang tua tak selesa. Aku pun tak sure sangat tapi ni lah pendapat aku sebagai peminat drama ni.

Lagipun Trilogi Cinta 2 ni bukan adaptasi novel. Tapi novel yang diadaptasi daripada drama TV. Tak berapa best sangat macam ni sebab biasa kita dengar drama atau filem yang diadaptasi daripada novel kan? Ini lah yang buatkan kita excited, tertanya-tanya macam mana watak-watak dalam novel dilakonkan.

Satu lagi mungkin sebab sekarang ni kan musim cerita adaptasi daripada novel. Banyak sangat sekarang. Dah jadi trend. Secara tak langsung menenggelamkan drama Trilogi Cinta 2 ni. Terus terang aku cakap disebabkan aku ada kat u, tak boleh lah nak tengok TV. TV takde kat bilik TV. Kat kafe je yang ada. Tu pun student biasanya tengok bola. Aku tengok online je. Terima kasih kepada Mr. Kaze Razak. Aku tengok kat sini: Trilogi Cinta 2, Slot Arca TV1.

Tapi seriously aku seronok baca novel Yang Indah Hanya Mimpi. Memang best. Rasa nak baca semula tapi novel tu ada kat rumah.

p/s: kadang-kadang bosan jugak tengok part Norjinah dengan Shah. Aku skip dan tengok part Mak Nab kat kampung. Part ni je lah yang aku rasa menarik berbanding part lain.

Dec 28, 2012

Aku dah beli buku Diary of a Wimpy Kid.

Final exam tinggal seminggu lagi. Duk pening pikir pasal nak study apa. Setakat ni cuaca kat sini ok. Hujan masih lagi turun tapi tak sekerap dulu. Tension jugak time tu. Time jemur pakaian ok lagi, panas. Tapi tiba-tiba hujan turun. Terpaksa angkat baju. Kalau malas, biar basah je la. Basuh semula.

Hari rabu aku datang Pekan ni nasib baik cuaca ok lagi walaupun hujan turun. Dengar citer lepas aku lalu kat Kemaman time tu banjir. Nasib baik aku sempat lepas sebelum air naik. Waktu aku duk kat rumah takut jugak bila tengok berita yang Kuantan banjir. First time ke banjir? Tak tau pulak aku sebab setakat aku ada kat sini nak masuk 3 tahun, tak pernah pulak dengar Kuantan banjir.

Apa-apa pun sepanjang aku duk kat rumah hampir seminggu, kerja yang aku buat: baca buku. Bukan buku rujukan. Memang tak bawak balik. Aku baca buku Diary of a Wimpy Kid yang aku beli kat Popular. Lepas berulang-ulang kalu aku tengok filem, akhirnya dapat jugak aku baca buku. Ada tujuh siri. Aku beli ketuju-tujuh buku. Untuk saper-saper yang minat citer ni memang tak rugi kalau baca buku ni.

Buku satu hingga enam. Satu set aku beli.
Ni buku terbaru. Terbit bulan November hari tu.
Antara kandungan dalam buku ketujuh.
p/s: aku tak study lagi untuk final exam ni. Huwaaa...

Nov 27, 2012

Aku beli coklat bar sebab terpengaruh tengok Diary of a Wimpy Kid.

Semalam aku pergi Pekan. Singgah kejap kat Watson. Nak tengok je ape yang ada. Tiba-tiba nampak bahagian coklat. Banyak pulak tu. Ada Kit Kat, Crunch, Top, M&M, Mars dan Snickers. Aku beli semua kecuali Kit Kat sebab mahal sangat. Kalau tak silap 4 ringgit lebih. Tak nak membazir la katakan.

First time aku beli coklat Top, Mars dan Snickers. Maklum lah orang kampung. Tak makan coklat mahal-mahal. Biasa makan Choki Choki dan Apollo je. Kalu tak silap hampir RM14 aku habis untuk beli coklat. Membazir kan? Ape salahnya. Sekali-sekala beli.

Terpengaruh dengan Diary of a Wimpy Kid.
Cuti munggu lepas aku habiskan masa tengok citer ni. Dari filem pertama sampai ketiga. Ulang ulang ulang. Memang tak bosan tengok. Time gelak sorang-sorang macam orang gila pulak rasanya. Budak-budak ni bila sambut Halloween dapat kumpul coklat. Pergh. Kita time raya dapat kumpul duit.

Aku pun beli UNO.
Lepas pergi Watson aku terus ke kedai buku. Beli exam pad sebab nak buat assignment. Jalan-jalan dalam kedai tu, ternampak la kad UNO. Memang best main kat ni. Tapi kad sebelum ni ada kat rumah. Aku beli yang ni sebab nak main kat sini.

Search kat internet. UNO versi Diary of a Wimpy Kid pun ade. Macam mana la agaknya. Teringin nak beli.

Hujung minggu tengok citer ni je.

Nov 22, 2012

Kisah budak lembik. Dua hari berturut-turut aku tengok.

Memang betul kata orang. Kalau kita dah suka cerita tu, tengok banyak kali pun memang takkan boring. Cerita apa? Gossip? Tak lah. Semalam aku tengok cerita Diary of a Wimpy Kid: Dog Days. Bukan kat panggung. Tengok kat laptop je. Ni filem ketiga. Kesinambungan cerita-cerita sebelum ni.

Kali ni Greg dah besar sikit(suara pun dah berubah). Time tu cuti musim panas. Greg takde plan nak buat apa. Ayah dia nak dia dan abang dia, Rodrick buat aktiviti yang sihat macam main kat luar, bukan terperap dalam rumah. Kawan baik Greg, Rowley ajak Rowley ke country club sebagai tetamu. Greg suka datang sini sebab ada kolam renang yang lengang, makanan best and the most importang thing...Greg dapat jumpa Holly, classmate yang dia suka. Tapi yelah...masalah tetap ada. Greg tipu ayah dia. Greg cakap yang dia dapat kerja kat country club ni. Aduhai. Tapi bila rahsia pecah, ayah dia kecewa dan nak hantar Greg kat Spag Union, sekolah untuk budak-budak bermasalah.

Point utama kat sini pasal Greg dan ayah dia. Ayah dia nak yang terbaik untuk Greg. Tu je. Tapi si Greg ni yang buat banyak masalah.

Nak sangat beli buku ni. Ada 7 siri setakat ni:
1. Diary of a Wimpy Kid.[link]
2. Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules.[link]
3. Diary of a Wimpy Kid: The Last Straw.[link]
4. Diary of a Wimpy Kid: Dog Days.[link]
5. Diary of a Wimpy Kid: The Ugly Truth.
6. Diary of a Wimpy Kid: Cabin Fever.
7. Diary of a Wimpy Kid: The Third Wheel.

Rasanya kat MPH ada jual kot. Tapi tunggu dulu lah. Nak kumpul duit. Kang semput nak makan tak de duit pulak.

Sumber: [1] [2]

Nov 20, 2012

Cuti-cuti di Putrajaya.

Memandangkan cuti midsem aku ada seminggu lebih(termasuk sabtu dan ahad), aku decided pergi rumah kakak aku kat putrajaya. Yelah bukan senang nak dapat cuti seminggu ni kan? Tapi lucu jugak bila pikir semula. Dahlah lambat beli tiket bas, salah tiket pulak tu. Aku beli tiket Cepat Express. Ingatkan bas tu stop kat Putrajaya Sentral. Tapi bas tu berheti kat Putra Sentral. Dekat-dekat je nama.

Sampai kat Putra Sentral kakak dan sepupu aku datang amik. Pak Cik bas tu berhenti kat tepi jalan belakang terminal. Kelam kabut aku cari pintu masuk. First time datang Putrajaya sorang-sorang. Takut pon ade jugak. Time tu tengah hujan. Kalut semacam je sampai bagasi yang aku bawak jatuh tersembam atas jalan. Lawak betul. Tak tau ade orang nampak ke tak time tu.

Sampai je kat rumah, kakak dan sepupu aku siapkan makan malam. Aku makan sikit je. Lagipon aku jarang makan malam-malam. Lepas je pukul 10 malam, memang dah tak makan makanan berat-berat. Cekedis boleh la.

Lepas subuh aku dan kakak aku pergi Putrajaya Sentral nak amik kakak aku sorang lagi. Dia cuti seminggu jugak. Lepas tu singgah jap kat gerai nak beli nasik lemak. Nak jugak rasa macam mana nasik lemak kat sini.

Aku beli karipap!
Banyak jugak yang kakak aku plan. Nak pergi jalan-jalan kat Alamanda(tahun lepas dah pegi. Time tu buat lawatan), main bowling, jalan-jalan kat iCity. Tapi bowling tak sempat nak main sebab time tu ada orang buat tournament. Melepas la. Tengah malam tengok movie Istanbul Aku Datang. Ok la cerita tu. Hehehe. Aku kureng sikit citer jiwang-jiwang ni.

Sempat amik gambar kat Alamanda.
Hari berikutnya jalan-jalan kat iCity. Woa...kagum jugaklah pak cik! First time datang sini. Silau mata tengok lampu terang-benderang. Sikit je sempat amik gambar sebab nak save bateri kamera yang tak sempat cas.

 Hari-hari berikutnya just lepak-lepak kat rumah. Bangun tengah hari. Makan tengah hari. Tengok tv. Main kad Monopoly. Online. Makan malam. Tengok tv. Online. Tidur. Tu jelah yang aku buat. Assignment langsung tak sentuh. Bila datang u semula baru kelam-kabut nak buat. Maklumlah takde sumber rujukan. Tak sempat pergi library sebelum cuti nak pinjam buku.

Tengok budak-budak main bola je tiap-tiap petang.

Nov 1, 2012

Yang Indah Hanya Mimpi tergantung. Ada novel seterusnya ke?

Tepat hari khamis lepas aku dah habis baca novel Yang Indah Hanya Mimpi karya Sharifah Abu Salem. So? So, inilah kali pertama aku baca novel cinta sampai habis. 900 lebih m/s pulak tu. Aku just baca sinopsis mana-mana novel cinta sebelum ni. Kalau rajin sikit tu baca bab 1 je. Pastu tinggal. Bukan bosan. Takde feel nak terus baca(aku ni bukan kaki novel). Tapi bila baca novel Yang Indah Hanya Mimpi, habis je satu bab, terus nak baca bab seterusnya. Excited nak tahu kisah lepas tu. Lagipun kat TV1 ada drama Trilogi Cinta 2. Adaptasi novel ni. Nak tengok jugak pelakon yang lakonkan watak dalam novel ni. Menjadi ke tak.

Yang menariknya bila baca sampai habis, ada lagi masalah yang tak selesai:
1. Anuar marahkan Ji dan Seha. Bila nak berbaik?
2. Tak tau kisah selanjutnya antara Sharifah Yasmin dan Putera Qatar.
3. Betul ke Badrul nak bertunang dengan Sharifah Yasmin? Seha macam mana? Tak nak rujuk balik ke?
4. Dan yang paling penting, Mak Nab masih lagi tak tau Lukman tu anak Sharul, bukan anak Badrul!

Aku tertanya-tanya ada lagi ke sambungan novel ni? Larat lagi ke pengarangnya nak sambung lagi? Tapi tak mustahil kalau novel ni ada sambungan.

p/s: sambil tulis sambil tengok Trilogi Cinta 2 kat TV1.

Oct 21, 2012

Kelantan vs ATM: Aku duk kat bilik layan novel Yang Indah Hanya Mimpi.

Hari ni. Eh, silap! Semalam ramai yang turun kafe tengok final Piala Malaysia. Kelantan lawan ATM. Sebab aku bangun lewat semalam(time zohor), sarapan lewat jugaklah. Pukul 2.30 petang. Lepas isyak, perut ni lapar balik. Ingat nak beli makanan kat kafe. Tapi ramai orang. Masing-masing nak tengok bola. Nak tak nak aku tempah makanan kat kafe lain. Jauh sikit.

Punyerlah sakit hati bila tempah mee goreng basah lebih kurang jam 9 tapi dapat hampir jam 11! Hampir dua jam kot! Fail! Memang lepas ni aku tak nak lagi tempah makanan kat kafe ni.

Orang lain tengah excited tengok bola, aku pulak baca novel. Novel cinta pulak tu. Aku pun tengok bola jugak, live streaming. Walaupun asyik buffering je, tapi tau jugak lah apa yang berlaku kat padang. Tup tup dah 3-2. Kelantan menang. Mesti hepi penyokong Red Warrior ni. Aku tak sokong sape-sape. Bola pun aku tak minat. Orang tengok, aku follow. Orang sorak, aku diam. Bukan takde perasaan, tapi aku lebih suka pendam. Sorak dalam hati je.

Petang tadi aku makan sejenis kuih ni. Tapi aku tak tau ape nama dia. Tanya classmates, diorang pun tak tahu. Kuih ni macam kuih tiram. Tapi bentuk je lain. Best jugak lah. Tu pun makan sambil baca novel. Tinggal suku je lagi.

Sape-sape tolong aku. Ape nama mende ni?
Sekarang ni jadi trend kat facebook. Masing-masing luahkan perasaan pasukan tercinta menang. Tahniah lah kat Kelantan sebab menang malam tadi ye.



Ingat lepas ni nak tidur terus. Assignment belum sentuh lagi, study belum lagi. Test dah sedia menuggu. Kbai!

Oct 18, 2012

Seharian jalan-jalan kat tempat orang: GMI & Taman Botani(lagi???).

Pintu depan dewan pameran.
Selasa lepas aku pergi GMI. Kat sana ada pameran imej yang satelit amik. Pukul 3.45 pagi bertolak pergi sana. Mengantuk lagi time tu. Tapi tak kesah sebab sambung tidur dalam bas. Sampai kat sana terus masuk dewan pameran.

An ocean of plastic, Spain.
Tempat buat udang kat Thailand.
Peace! Suke je budak-budak pompuan bila amik gambar.
Lebih kurang 11.30 pagi perasmian berakhir. Lepas tu pergi makan kat kafe. Dah tak tau nak buat apa sebab pukul 2 petang bas datang amik, aku dan kengkawan tidur kat masjid GMI. Rugi pulak tak pusing-pusing GMI.

Pemandangan hostel student GMI.
Aktiviti seterusnya kat Taman Botani Putrajaya(dulu dah datang kat sini dengan lecturer German. Time tu tak ramai student. Kitorang pusing-pusing Taman Botani ni). Disebabkan sampai waktu petang, memang panas membakar duk kat sini. Nasib baik ada pokok-pokok. Sejuk la sikit. Kitorang kena buat group, lebih kurang 4 orang satu group. Kena pikir satu perkataan dalam bahasa German, pastu buat sajak ataupun cerita.

Kat Taman Botani dah ni.
Semangat pikir nak reka ayat.
Yang group aku punyer.
Lepas asar kitorang bertolak balik ke UMP. Singgah jap kat Genting Sempah, makan kat sana.

Makan kat McD je.
Memang penat sangat. Tapi lega semuanya selesai tanpa masalah.

Oct 12, 2012

Masa terus berlalu. Rindu nak belajar dengan lecturer German!

Bergambar dengan Prof. Scherf, subjek Simulation.
Sekarang ni dah masuk 2 minggu kuliah aku dengan lecturer kat sini. Sebulan sebelum tu lecturer German yang ajar. 2 orang. Bukan ajar bahasa German lagi. Kali ni ajar subjek Microcomputer Technology dan Simulation. Best lecturer dari German ni ajar. Totally different from common lecturers here. Diorang nak kitorang paham subjek yang diajar. Diorang bagi assignment, kitorang buat. Kalau tak paham tanya. Diorang boleh tunjuk ajar.

Bergambar dengan Prof. Herwig, subjek Microcomputer Technology.
Kitorang boleh discuss sesama sendiri as long as kitorang paham macam mana nak jawab soalan tu. Masa lecturer ajar, ada la yang online, berfacebook. Maklumlah kuliah dalam lab komputer. Masa lecturer lalu, buat-buat baca nota dalam komputer. Tapi takpe, asalkan diorang paham apa yang diajar. Masing-masing ada cara tersendiri kan?

Bergambar sakan budak-budak pompuan dengan Prof. Scherf.
Tak semua perkataan yang aku paham bila lecturer-lecturer German ni cakap. Banyak perkataan baru. Kadang-kadang tu kena fokus telinga betul-betul, nak tangkap apa yang diorang cakap. Nasib baik paham jugak. Memang satu pengalaman best setakat ni.

p/s: pics credit to Ada.

Trilogi Cinta 2: Aku dah beli novel!

Hari tu aku ada pergi Pekan. Nak masuk Mydin beli barang mandi. Alang-alang dah ada kat sana, aku usha la kedai buku. Nak cari novel Yang Indah Hanya Mimpi. Masuk kedai pertama, tanya novel ni. Pekerja kat sana macam blur, tak tahu novel ape tu. Lepas tu aku pergi la kedai lain. Tup-tup jumpa novel ni. Banyak pulak tu. Ape lagi, aku beli la. Tak boleh nak belek-belek kandungan sebab novel dibalut plastik.

Ada satu novel ni. Ingat nak beli. Aku pernah baca sinopsis dalam website. Memang novel ni antara yang terlaris. Tapi tak ingat tajuk apa. Time tu ingat nak beli. Tapi pikirkan balik macam tak berbaloi. Aku bukannya peminat novel cinta pun. Novel Yang Indah Hanya Mimpi ni pun novel cinta pertama yang aku beli. Sebelum ni beli novel Harry Potter je.

Setakat ni tak sampai bab 3 novel adaptasi Trilogi Cinta 2 ni yang baru aku baca. Takde masa nak baca. Tu pun baca sebelum tidur. Tak sampai 5 muka surat dah kuyu mata ni. Bukan sebab tak best, tapi penat sangat sekarang ni. Takpe lah, lain kali kalau ada masa lebih aku baca.

Sep 8, 2012

Malam Kebudayaan Minggu Induksi Siswa (MINDS) 2012.

Lebih kurang 3 jam lebih Malam Kebudayaan MINDS 2012 berlangsung. Walaupun just tengok dan amik gambar tapi sampai sekarang tubuh rasa penat. Kat bawah ni antara gambar yang sempat aku snap.

Kecik je tempat ni. Tapi ok la daripada takde.
Ni budak-budak fakulti aku. Kej. Pembuatan. Diorang dapat nombor 1.
Semangat diorang ni buat refreshment. Time ni masing-masing dah ngantuk.
Bergambar la konon. Kekeke.
Kalau tak silap ni senior tahun 4. Diorang pun datang tengok.
Fasi-fasi lelaki nyanyi lagu nasyid. Fasi-fasi perempuan malu le tu nak buat show.

Tahniah kepada korang coz jayakan Malam Kebudayaan ni. Well done!