Oct 21, 2012

Kelantan vs ATM: Aku duk kat bilik layan novel Yang Indah Hanya Mimpi.

Hari ni. Eh, silap! Semalam ramai yang turun kafe tengok final Piala Malaysia. Kelantan lawan ATM. Sebab aku bangun lewat semalam(time zohor), sarapan lewat jugaklah. Pukul 2.30 petang. Lepas isyak, perut ni lapar balik. Ingat nak beli makanan kat kafe. Tapi ramai orang. Masing-masing nak tengok bola. Nak tak nak aku tempah makanan kat kafe lain. Jauh sikit.

Punyerlah sakit hati bila tempah mee goreng basah lebih kurang jam 9 tapi dapat hampir jam 11! Hampir dua jam kot! Fail! Memang lepas ni aku tak nak lagi tempah makanan kat kafe ni.

Orang lain tengah excited tengok bola, aku pulak baca novel. Novel cinta pulak tu. Aku pun tengok bola jugak, live streaming. Walaupun asyik buffering je, tapi tau jugak lah apa yang berlaku kat padang. Tup tup dah 3-2. Kelantan menang. Mesti hepi penyokong Red Warrior ni. Aku tak sokong sape-sape. Bola pun aku tak minat. Orang tengok, aku follow. Orang sorak, aku diam. Bukan takde perasaan, tapi aku lebih suka pendam. Sorak dalam hati je.

Petang tadi aku makan sejenis kuih ni. Tapi aku tak tau ape nama dia. Tanya classmates, diorang pun tak tahu. Kuih ni macam kuih tiram. Tapi bentuk je lain. Best jugak lah. Tu pun makan sambil baca novel. Tinggal suku je lagi.

Sape-sape tolong aku. Ape nama mende ni?
Sekarang ni jadi trend kat facebook. Masing-masing luahkan perasaan pasukan tercinta menang. Tahniah lah kat Kelantan sebab menang malam tadi ye.



Ingat lepas ni nak tidur terus. Assignment belum sentuh lagi, study belum lagi. Test dah sedia menuggu. Kbai!

Oct 18, 2012

Seharian jalan-jalan kat tempat orang: GMI & Taman Botani(lagi???).

Pintu depan dewan pameran.
Selasa lepas aku pergi GMI. Kat sana ada pameran imej yang satelit amik. Pukul 3.45 pagi bertolak pergi sana. Mengantuk lagi time tu. Tapi tak kesah sebab sambung tidur dalam bas. Sampai kat sana terus masuk dewan pameran.

An ocean of plastic, Spain.
Tempat buat udang kat Thailand.
Peace! Suke je budak-budak pompuan bila amik gambar.
Lebih kurang 11.30 pagi perasmian berakhir. Lepas tu pergi makan kat kafe. Dah tak tau nak buat apa sebab pukul 2 petang bas datang amik, aku dan kengkawan tidur kat masjid GMI. Rugi pulak tak pusing-pusing GMI.

Pemandangan hostel student GMI.
Aktiviti seterusnya kat Taman Botani Putrajaya(dulu dah datang kat sini dengan lecturer German. Time tu tak ramai student. Kitorang pusing-pusing Taman Botani ni). Disebabkan sampai waktu petang, memang panas membakar duk kat sini. Nasib baik ada pokok-pokok. Sejuk la sikit. Kitorang kena buat group, lebih kurang 4 orang satu group. Kena pikir satu perkataan dalam bahasa German, pastu buat sajak ataupun cerita.

Kat Taman Botani dah ni.
Semangat pikir nak reka ayat.
Yang group aku punyer.
Lepas asar kitorang bertolak balik ke UMP. Singgah jap kat Genting Sempah, makan kat sana.

Makan kat McD je.
Memang penat sangat. Tapi lega semuanya selesai tanpa masalah.

Oct 12, 2012

Masa terus berlalu. Rindu nak belajar dengan lecturer German!

Bergambar dengan Prof. Scherf, subjek Simulation.
Sekarang ni dah masuk 2 minggu kuliah aku dengan lecturer kat sini. Sebulan sebelum tu lecturer German yang ajar. 2 orang. Bukan ajar bahasa German lagi. Kali ni ajar subjek Microcomputer Technology dan Simulation. Best lecturer dari German ni ajar. Totally different from common lecturers here. Diorang nak kitorang paham subjek yang diajar. Diorang bagi assignment, kitorang buat. Kalau tak paham tanya. Diorang boleh tunjuk ajar.

Bergambar dengan Prof. Herwig, subjek Microcomputer Technology.
Kitorang boleh discuss sesama sendiri as long as kitorang paham macam mana nak jawab soalan tu. Masa lecturer ajar, ada la yang online, berfacebook. Maklumlah kuliah dalam lab komputer. Masa lecturer lalu, buat-buat baca nota dalam komputer. Tapi takpe, asalkan diorang paham apa yang diajar. Masing-masing ada cara tersendiri kan?

Bergambar sakan budak-budak pompuan dengan Prof. Scherf.
Tak semua perkataan yang aku paham bila lecturer-lecturer German ni cakap. Banyak perkataan baru. Kadang-kadang tu kena fokus telinga betul-betul, nak tangkap apa yang diorang cakap. Nasib baik paham jugak. Memang satu pengalaman best setakat ni.

p/s: pics credit to Ada.

Trilogi Cinta 2: Aku dah beli novel!

Hari tu aku ada pergi Pekan. Nak masuk Mydin beli barang mandi. Alang-alang dah ada kat sana, aku usha la kedai buku. Nak cari novel Yang Indah Hanya Mimpi. Masuk kedai pertama, tanya novel ni. Pekerja kat sana macam blur, tak tahu novel ape tu. Lepas tu aku pergi la kedai lain. Tup-tup jumpa novel ni. Banyak pulak tu. Ape lagi, aku beli la. Tak boleh nak belek-belek kandungan sebab novel dibalut plastik.

Ada satu novel ni. Ingat nak beli. Aku pernah baca sinopsis dalam website. Memang novel ni antara yang terlaris. Tapi tak ingat tajuk apa. Time tu ingat nak beli. Tapi pikirkan balik macam tak berbaloi. Aku bukannya peminat novel cinta pun. Novel Yang Indah Hanya Mimpi ni pun novel cinta pertama yang aku beli. Sebelum ni beli novel Harry Potter je.

Setakat ni tak sampai bab 3 novel adaptasi Trilogi Cinta 2 ni yang baru aku baca. Takde masa nak baca. Tu pun baca sebelum tidur. Tak sampai 5 muka surat dah kuyu mata ni. Bukan sebab tak best, tapi penat sangat sekarang ni. Takpe lah, lain kali kalau ada masa lebih aku baca.