Jun 25, 2013

Still addicted dengan kemerduan suara Danielle Bradbery.

The Voice musim 4 dah habis selasa lepas. Pemenangnya.. jeng3.. tengok tajuk pon dah tahu kan? Saper yang tak tahu ape The Voice tu? Meh sini aku cerita sikit.

The Voice tu salah satu reality show untuk nyanyian kat Amerika. Bezanya berbanding program lain, peserta The Voice dipilih berdasarkan 'Blind Audition'. Ada 4 orang juri pro yang akan pilih. Juri2 ni akan duduk kat kerusi, tapi kerusi ni dipusing ke belakang sebab xnak bagi diorang nampak muka peserta ujibakat tu. Kira sesuai la kan? Nama pun The Voice. Suara yang diutamakan. Juri2 ni bukan calang2 orang tau. Most of them ni penyanyi, dapat banyak awards. So memang dah banyak pengalaman dalam industri suara ni. Bukannya main amik je tau. Juri2 ni jugak akan jadi sifu kepada peserta yang diorang pilih sendiri dan akan latih anak didik diorang.

Juri2 untuk The Voice musim 4:

Aku sebenarnya xtahu pon ape The Voice ni. Kakak aku yang promote kat aku. Tu pun masa The Voice musim 3. Waktu tu aku xminat pon nak tengok sebab aku tak tengok dari awal. Tapi untuk The Voice musim 4 ni, aku tengok dari awal. Memang best. Antara peserta feveret aku:

Tapi sayangnya diorang tersingkir awal. Kenapa list aku ni xde Danielle Bradbery? Sebenarnya aku xkenal pon dia ni. Bila dah ada finalist, aku baca dalam page The Voice ni. Ada yang ramalkan yang budak ni akan menang. Start dari situ la aku rewatch dari episod 1 sampai la latest. Memang suara budak ni best. Ada yang cakap dia ni nyanyi flat je. Tapi aku tengok xlah flat mane pon. Ada lagu yang dia buktikan suara dia mampu untuk amik lagu2 besar. So, dari sini xheran la kalau dia menang. Sebab suara dia memang best.

Salah satu lagu yang aku paling suka dia nyanyi:


Percaya ke x kebanyakan lagu yang dia nyanyi jadi top kat iTunes. Kalau tak caye sekarang jugak korang bleh bukak iTunes. Album dia antara yang top kat situ. Dia ni satu2nya peserta yang paling muda dan satu2nya penyanyi Country yang menang The Voice. Hebat x?

Genre yang dia pilih Country Music. Kalau kat Malaysia ni Etnik Kreatif/Irama Malaysia la. Yang tradisional gitu. Tapi tradisional Amerika ni lain. Diorang sampaikan mesej2 berguna lam lagu diorang. Yang pasti lagu pon best. Kenal x Taylor Swift? Haa.. sama la. Dia pon genre Country jugak.

Sedikit info pasal Danielle Bradbery:

Nama asal: Danielle Simone Bradbery
D.O.B.: 23 Julai 1996
Tempat lahir: League City, Texas, Amerika
Sekolah: Cypress Ranch High School
Nama ayah: Danny Bradbery
Nama ibu: Gloria Martinez

Harap lepas ni Danielle terus bergerak ke depan.

Sumber: [1] [2] [3] [4] [5]