Nov 28, 2014

Hari Jantung Sedunia dan Hari Kesihatan Mental Sedunia Peringkat Negeri Pahang 2014.

Hari rabu lepas, 26 November 2014, aku dan sorang lagi wakil UMP Pekan join Hari Jantung Sedunia dan Hari Kesihatan Mental Sedunia Peringkat Negeri Pahang 2014 kat Pekan. Aku join ni sebab utama nak derma darah. UMP ada buat announcement sebelum ni dan invite mana2 student yang nak join sambutan ni. Sepatutnya 6 orang student UMP Pekan yang pergi, tapi pagi tu just aku dan sorang lagi student yang ada. Lain2? Entah hilang ke mana. Lebih setengah jam tunggu, takde lagi student datang. Nak tak nak, kitorang berdua gerak sekali dengan driver van UMP. Dalam pukul 9 pagi sampai kat dewan Pekan. Confuse sekejap sebab tak pernah join sebelum ni.

Kat sana ada dua dewan. Dewan pertama besar sikit, untuk sambutan Hari Jantung dan dewan yang kecik sikit, untuk sambutan Hari Kesihatan Mental. Dalam dewan sambutan Hari Jantung ada banyak pameran. Antaranya pameran kesihatan jantung, kesihatan gigi, Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS).

Mula2 ingat nak derma darah dulu, tapi cari2 tak jumpa. Nasib baik ada sorang staf ni bagitau yang kalau nak derma darah, kena pergi dewan sebelah (dewan Hari Kesihatan Mental). Tapi masalahnya, sesi derma darah delay sebab barang2 untuk amik darah tak sampai lagi. So, aku just jalan2 kat dalam dewan pertama tu dan usha2 pameran yang ada.

First, aku ke pameran pasal kebersihan makanan. Kat sini diorang bagitau pasal comparison makanan2 yang tercemar dan bersih. Selain tu, diorang pamer senarai pewarna tiruan yang dibenarkan. Alah, yang mostly ada dalam cekedis dan gula2 tu.

Perbandingan makanan bersih dan tercemar.
Senarai pewarna tiruan yang dibenarkan.
Sebelah booth tu ada pameran kesihatan gigi. Diorang tunjukkan jenis2 gigi dan jenis2 kerosakan gigi. Sebelah booth ni pulak sepatutnya ada demonstrasi CPR. Tapi person in charge tak datang lagi kot.

Lepas tu, aku ke booth JPAM. Berminat nak tahu cara kerja diorang. Sembang dengan anggota2 JPAM kat situ. Diorang explain serba sikit pasal JPAM dan peralatan2 yang diorang guna time menyelamat. Diorang cakap mostly kerja JPAM macam bomba. Bila ada kecemasan atau accident, JPAM sedia datang membantu. Baru aku perasan, UMP pun ada jugak badan uniform JPAM ni. SISPA (Siswa Siswi Pertahanan Awam).

Peralatan2 menyelamat JPAM.
Antara brochure yang aku sempat amik.
Lepas tu ade pertandingan senamrobik. Jujur aku kata, aku memang tak minat aktiviti ni lebih2 lagi bila kaum hawa tergedik2 kat atas pentas, ditonton oleh kaum adam. Agak kurang elok kan? Last2 aku pergi ke satu booth yang buat kuiz. Ada crossword puzzle, mesotic dan fill in the blank. Tiga2 kuiz aku amik. Tamak kan? Yang kuiz crossword puzzle tu ade problem. Bukan aku tak dapat jawab, tapi susunan kotak2 huruf ada yang salah. Jadi tunggang-langgang perkataan. Atas sebab tanggungjawab, aku pergi kat booth tu dan bagitau susunan kotak2 ada yang lebih dan yang salah susun. So, diorang terus fixed kan kotak2 tu. Kalau tak, mesti semua yang amik kuiz tu pening2 lalat dibuatnya.

Contoh crossword puzzle. Encik gugel bagi.
Kat situ jugak ada pameran KOSPIN (Komuniti Sihat Perkasa Negara). Program ni aktiviti orang2 kampung di setiap daerah bagi setiap negeri. Pameran kat sini untuk daerah2 Pahang je. Kerjasama antara Kementeria Kesihatan Malaysia dan KEMAS. Program ni baru start tahun lepas.

Lepas tu aku ke dewan sebelah. Nak derma darah pulak. Ramai jugak yang join. Nasib baik aku beratur awal. Alhamdulillah setel.

Tunggu masa untuk bangun.
Habis je derma darah, aku masuk balik dewan besar. Usha2 pameran2 yang tak sempat nak tengok. Kali ni ada anggota JPAM pamer ular sawa. Nasib baik kecik.

Terbaik lah akak ni.
Lepas tu aku ke booth PDRM. Akak2 polis yang jaga. Sembang2 dengan diorang pasal polis ni. Diorang cakap kalau nak apply polis wajib lepas syarat ketinggian. Kalau tak, tak boleh join. Mata rabun ok lagi. Terkesima jugak time tu. Tak merasa la nak join polis jawabnya.

Ni la special bodyguard aku.
Please call that number.
Tak sangka pulak pemain bola sepak Pahang datang sini. Dia ni Mohd Fauzi Bin Roslan aka Kojie, pemain sayap. Dia tinggal kat Pekan. Nasib baik takde die-hard-fan kat sini. Kalau tak, kecoh satu dewan.

Nasib baik tak selfie.
Dalam pukul 3 petang kitorang balik semula ke UMP.

p/s: berminat pulak aku nak tahu pasal syarat ketinggian polis ni. Seach internet. Rupa2nya US dan UK dah lama tak pakai syarat ketinggian ni. Sebab benda ni jadi kes. Diskriminasi terhadap golongan rendah katanya. Diorang fight untuk kes ni. Lepas tu terus syarat ketinggian tak pakai. Selagi lepas latihan fizikal dan mental time training, diorang layak jadi anggota polis. Tapi benda ni tak diaplikasikan lagi kat Malaysia. Pendapat aku, aku sangat bersetuju kalau syarat ketinggian dihapuskan. Yelah, orang Malaysia ni tinggi average je. Banyak yang rendah. Tapi tu la masalah kita, tak berani nak fight. Bagi aku tak salah pun nak fight sebab benda ni untuk kebaikan bersama. Aku rasa ramai golongan rendah kat luar sana yang nak sangat masuk polis tapi sebab tak cukup tinggi, terpaksa redha. Apa2 pun, tak mustahil kan kalau syarat ketinggian untuk jadi anggota polis dihapuskan kat Malaysia masa akan datang?

Nov 23, 2014

Pengalaman belajar di Kolej Mara Kulim, Kedah.

Bila dah nak habis belajar ni, rasa terpanggil pulak nak buat entri pasal pengalaman aku sepanjang menuntut ilmu. Sekurang2 nya dapat bagi info berguna kat student2 yang nak sambung belajar.

Lepas aku tamat form 5, aku sambung belajar kat Kolej Mara Kulim, Kedah. Biasanya kitorang panggil KMK je. KMK ni salah satu matrikulasi aka matrik yang ada kat malaysia. KMK ni hanya program untuk satu tahun je dan bukan 2 tahun macam kebanyakkan matrik2 lain. Macam mana nak apply? Time form 5, kalau tak silap tengah2 tahun, ada tawaran intake baru ke matrik. Isi online kat http://apps5.moe.gov.my/matrikulasi/permohonan/login.cfm. Hanya 3 matrik je boleh pilih. Pilihan pertama aku KMK la dan Alhamdulillah dapat. Kena beli nombor pin. Biasanya cikgu akan kutip duit dari student (RM6.00 kalau tak silap) dan cikgu tu akan tolong beli kat BSN. Kalau tak nak, student boleh pergi BSN beli sendiri. Dalam borang online tu, ade la macam2 maklumat yang korang kena isi. Bila dah setel, tunggu result je lepas dapat result SPM sama ada berjaya masuk matrik ke tak. Ni pun boleh check online ataupun SMS.

Bila dah ditawarkan, korang boleh pilih nak masuk matrik atau tak. Yelah, in case ade yang nak buat asasi kat UIAM, nak masuk politeknik ataupun form 6. Rezeki. Tak kan nak tolak kan? Lepas tu ada surat2 dan borang2 daripada KMK yang dipos ke rumah aku. Borang ni kena isi dan bawa sekali time nak daftar kat matrik.

Barang yang perlu bawa dan yang KMK sediakan.
Aku kena daftar 9 Mei 2009. Prepare awal2 barang2 yang kena bawak kat matrik nanti. Aku sebelum ni tak pernah duduk hostel. Malam sebelum bertolak ke KMK, kelam-kabut beli barang2 mandi dan makanan.

Yang aku tak dapat lupa bila nak daftar kat KMK. Aku pergi dengan ayah aku dan kawan dia. Ayah aku tak biasa drive jauh2. Sebab tu mintak tolong kawan dia. Kitorang bertolak awal sehari dan tidur kat hotel dekat Bukit Mertajam satu malam. Sesat tak jumpa KMK sebab orang tak kenal kalau sebut matrikulasi Kulim. Yang sebetulnya Kolej Mara Kulim. Keesokkan pagi tu terus pergi KMK.

Senarai rumah penginapan dan lokasi KMK.
Bila beratur nak daftar, kena tunjukkan surat tawaran asal. Entah kenapa aku lupa bawak. Alahai! Takkan nak balik rumah. Jauh yang amat dari KMK ke Terengganu. Last2 ade sorang lecturer (time tu tak tahu lagi dia akan jadi lecturer kelas aku.) ni berdiri kat sebelah aku. Aku bagitau la yang aku tertinggal surat tawaran asal kat rumah. Nasib baik dia suruh aku guna je salinan surat tawaran yang aku bawak. Kalau tak, naya la aku.

Bila dah setel daftar dan dapat bilik (sebetulnya dorm. Satu dorm ade 28 orang kalau tak silap.), ayah aku dan kawan dia terus balik. Tingkap dorm takde langsir. Kena bawak langsir sendiri kalau nak tutup tingkap. Kalau tak nak tutup pun takpe sebab dorm lelaki atas bukit, jauh sangat dari dorm perempuan. Petang tu aku terus bersiap sebab ade program orientasi. Dari isnin sampai pagi ahad ade aktiviti. Seminggu cukup2. Yang best orientasi kat matrik ni, tak banyak ceramah tapi banyak aktiviti berkumpulan dan riadah. Memang tak bosan langsung. Cuma penat sikit tu ade la.

Jadual minggu orientasi.
Setahun aku kat KMK ade 2 semester. Setiap semester ader 2 exam. Midsem exam dan final sem exam. So, ada 4 exam sepanjang aku kat KMK. Ni tak termasuk assignment, lab dan test. Tapi jujur aku cakap, kalau nak skor, kena pulun betul2. Tak boleh cincai2. Kena banyak ulangkaji dan buat je latihan atau homework yang lecturer bagi. Comfirm dapat skor. Kalau malu nak bertanya dalam kelas, boleh  je jumpa lecturer kat bilik lecturer. Aku ni kiranya student tegar yang selalu jumpa lecturer, tak kira sebelum kuliah ataupun selepas kuliah. Lecturer kat KMK baik2.

Kelas start tak silap aku 8.30 pagi sampai 4.30 petang, ahad sampai khamis. Tapi bukan direct. Ade waktu2 yang gap. Kadang2 aku guna waktu gap ni join kelas lain. Aku amik sains fizikal. Kat KMK selain sains fizikal, ada sains hayat.

Subjek sains fizikal:
- Fizik (sem 1 dan 2).
- Math (sem 1 dan 2).
- Kimia (sem 1 dan 2).
- English (sem 1 dan 2).
- Sains informatik (sem 1 atau 2).
- Dinamika (sem 1 atau 2).
- Pendidikan agama islam (sem 2).

Subjek sains hayat:
- Biologi (sem 1 dan 2).
- Math (sem 1 dan 2).
- Kimia (sem 1 dan 2).
- English (sem 1 dan 2).
- Sains informatik (sem 1 atau 2).
- Dinamika (sem 1 atau 2).
- Pendidikan agama islam (sem 1).

Akitiviti kokurikulum ade sukan / permainan, kelab / persatuan dan unit-beruniform. Rumah sukan macam kat sekolah. Ada empat. Merah, biru, kuning dan hijau. Aku dapat rumah merah.

Ni la gazebo, tempat student selalu study.
Bila weekend, aku suka bangun awal2 dan study kat gazebo. Bisanya pukul 7.30 pagi dah ade kat sana. Kat KMK tak payah risau pasal komputer atau laptop. Assignment atau lab report tak perlu taip, cuma tulis tangan. Tapi kalau gian nak berfacebook, boleh je pergi cyber cafe kat belakang dewan. Diorang bukak setiap jumaat dan sabtu.

Peta KMK.
Kadang2 kalau bosan, hari jumaat atau sabtu aku keluar ke bandar Kulim. Nak ke sana just naik bas. Tambang RM1 sebab dekat je. Tapi sekarang tak tahu la dah berapa ringgit. Kalau naik teksi, tambang RM10. Aku selalu keluar naik bas. Tempat tunggu bas betul2 depan Balai Polis Kulim. Kat bandar Kulim ada The Store, Big 10, KFC, Ceria 99, BSN, CIMB Bank, kaunter tiket bas ekspress dan banyak lagi. Kat dalam KMK takde mesin ATM sebab tak perlu guna duit pun nak makan atau minum. Makanan dan minuman free. 6 kali sehari: breakfast pukul 7.30 pagi, makan ringan pukul 10 pagi, lunch, minum petang, dinner dan supper. Elaun MARA dapat selepas Tahun Baru Cina.

Dalam KMK ada koperasi. Surat khabar pun ada jual. Dobi ada ikut giliran dorm. Kalau tak nak hantar dobi, boleh basuh sendiri. Mesin basuh ada tapi sekali basuh rasanya RM2.50.

Sijil tamat belajar.
So, ni la pengalaman aku kat KMK. Aku rasa setakat ni, ni la pengalaman yang memang best. Kalau ikutkan, rasa nak belajar semula kat sana.

Nov 22, 2014

Kor SUKSIS Universiti Malaysia Pahang.

Baiklah. Seperti yang dijanjikan, entri kali ni aku akan cerita serba sedikit pasal Kor SUKSIS, badan beruniform ala polis. 'Kor' kat depan tu maksudnya angkatan atau organisasi. Perkataan asal daripada English iaitu 'corps'. SUKSIS tu singkatan daripada Sukarelawan Polis Siswa/siswi.

Idea penubuhan Kor Suksis ni oleh YAB Datuk Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi (Perdana Menteri Malaysia ke-5) pada tahun 1999. Time tu Pak Lah jadi Timbalan Menteri. Sebelum ni SSPDRM (Sukarelawan Simpanan Polis DiRaja Malaysia) USM (Universiti Sains Malaysia) dah memang ada sejak 1985 lagi. Tapi program ni just bertahan selama 4 tahun sebab masalah pengurusan logistik dan kewangan. So, masuk tahun 2003, idea penubuhan ni diaplikasikan di seluruh IPTA.

So, based on history, UUM (Universiti Utara Malaysia) merupakan IPTA pertama Kor SUKSIS ditubuhkan. Kor SUKSIS dijadikan salah satu kursus kokurikulum (tak wajib untuk semua student, tapi selected student je).

Matlamat:
Melatih para mahasiswa di dalam ilmu kepolisan dan seterusnya dapat menyumbang tenaga dan bakti kepada negara melalui Pasukan Sukarelawan Polis.

Objektif:
1. Membentuk serta melatih pegawai2 sukarelawan polis dengan pengetahuan asas kepolisan.
2. Memupuk disiplin berdasarkan ilmu pengetahuan, menghormati undang2 dan peraturan untuk memulakan tugas sebagai pegawai sukarelawan polis.
3. Menerapkan nilai2 murni, kepimpinan, profesionalisma dan bersikap positif serta mempunyai disiplin yang tinggi.
4. Membentuk personaliti sebagai pegawai sukarelawan polis yang mantap serta mampu memberikan perkhidmatan yang cemerlang.
5. Membina ketahanan fizikal dan mental yang tinggi.

Cara nak join:
1. Pengambilan Kor SUKSIS ni diadakan setiap tahun waktu intake student degree.
2. Hanya 70 orang je yang boleh join.
3. Kalau dah join Kor SUKSIS, student tak boleh join mana2 kokurikulum lain.

Point yang ketiga tu kalau tak silap aku student tak boleh join kokurikulum lain sebab nak bagi full commitment kat Kor SUKSIS ni.

Kemudahan dan peluang:
1. Kemudahan penginapan di universiti (geng2 SUKSIS kat UMP ni dapat hostel free. Senang untuk diorang keluar/masuk kalau ada apa2 aktiviti especially time cuti.).
2. PDRM (Polis Di Raja Malaysia) bagi elaun.
    - elaun latihan = RM6.00 per jam.
    - elaun upah jahit baju = RM100.00.
    - elaun bounty (saguhati tahunan)
        (380 jam ke atas) = RM520.00
        (240 - 379 jam) = RM390.00
        (120 - 239 jam) = RM260.00
3. Dapat keutamaan bila nak apply join PDRM.

Syarat kelayakan:
1. Tebuka kepada lelaki dan perempuan.
2. Warganegara Malaysia.
3. Mahasiswa UMP.
4. Mengikuti program berijazah selama 3 tahun (yang ni aku rasa at least 3 tahun sebab budak2 engineering kat sini belajar degree 4 tahun.).
5. Mempunyai tahap kesihatan yang baik.
6. Ketinggian lelaki tidak kurang 163 cm dan perempuan 157 cm.
7. Lilitan dada 81 cm (biasa) dan 86 cm (semasa menarik nafas).
8. Berat tidak kurang 48 kg bagi lelaki dan 43 kg bagi perempuan.
9. Tidak rabun warna.
10. Mempunyai pendengaran yang baik.
11. BMI diantara 20.0 hingga 26.0.

Latihan:
1. Latihan asas kepolisan (inspektor).
2. Latihan Kor SUKSIS telah disusun dengan sistematik supaya tidak mengganggu pembelajaran mahasiswa (kat UMP latihan setiap sabtu).
3. Syarahan undang-undang/amali di balai2 polis.
4. Latihan pengendalian/menembak senjata api kawat.
5. Lawatan sambil belajar.
6. Pentadbiran.
7. Perkhemahan pengurusan profesional.

Kalau tak silap aku student boleh apply nak join SUKSIS time minggu orientasi. Akan ada booth SUKSIS dibuka untuk intake baru. Setiap anggota SUSKIS akan berkhidmat selama 3 tahun. So, akan ada 3 kumpulan (student tahun 1, 2 dan 3) dalam satu masa. Diorang akan ditauliahkan sebagai inspektor Kor SUKSIS akhir tahun 3 tu. Hebat kan? Nanti bila nak join PDRM lagi senang. Tahun 4 pulak diorang boleh fokus sepenuhnya pada kurikulum. Yelah, final year project sedia menanti.

Entri lepas aku ada mention yang aku jumpa Mr. Kamal. Dia salah seorang anggota SUKSIS kat UMP tahun 3. Katanya hari rabu jugak ada aktiviti SUKSIS. Kat UMP ni setiap rabu ada aktiviti kokurikulum. So, bukan senang sebenarnya jadi anggota SUKSIS ni. Setiap sabtu dan rabu ada aktiviti. Tu tak masuk lagi dengan test, assignment, project dan final exam.

Beret tu topi yang dipakai.
Aku yang salah sorang student first batch program dwi degree, rasanya memang tak dapat la nak join. Sekarang dah tahun 5. Dari tahun 1 sampai tahun 4, tiap2 hari pack dengan kuliah. Tak kuliah, mesti ada assignment atau projek. Setakat yang aku tahu, takde sorang pun budak2 program dwi degree ni yang join SUKSIS. Agak mustahil la nak join. Test dan final exam tersangat susah berbanding student2 bukan dwi degree. Majoriti lecturer yang ajar kitorang daripada Dr. dan Professor. Tapi Alhamdulillah, setakat ni pointer tak teruk. Alahai!

Berbalik kepada Kor SUKSIS ni, aku ada terbaca artikel pasal tawaran jadi inspektor. PDRM bersedia merekrut siswa yang tamat pengajian dan berminat nak join bidang kepolisan melalui program pengambilan pegawai polis berpangkat inspektor di setiap institusi pengajian tinggi tempatan. Kiranya diserap masuk ke dalam PDRM selepas tamat belajar kat IPTA la ni.

Apa2 pun, sekalung tahniah untuk yang berjaya join Kor SUKSIS. Bagi aku ni kira bonus untuk diorang. Bila habis je belajar, diorang boleh pilih sama ada nak jadi engineer ataupun nak join PDRM. Walaupun dah kerja dalam bidang engineering, diorang still boleh berkhidmat dalam PDRM sebagai pasukan sukarelawan polis.

Sumber: 1|2|3|4

Nov 19, 2014

Karnival Keusahawanan Technopreneurship 2014 Universiti Malaysia Pahang.

Fuhh! Fuhh! Bismillahirahmanirrahim...
Berdebu gila kot blog ni. Lama tak update la katakan. Ok lah tak nak bebel panjang2. Hari ni, bersamaan 19 November 2014 ada jualan kat area Pusat Aktiviti Pelajar, UMP Kampus Pekan. Based on subject requirement (kelas Technopreneurship), aku dan 7 orang member satu group kena buat jualan sempena karnival keusahawanan ni. Yelah, namanya pun kelas Technopreneurship, jual-menjual haruslah.

So, group aku jual pisang goreng cheese, dadih dan tapai ubi. Alah, sekarang kan agak hot kat blog2 pasal benda alah ni. Makanan tradisional yang dimodenkan. Basicnya pisang goreng je, tapi ditambah coklat cair dan cheese kat atas pisang goreng tu. Then, jadilah pisang goreng cheese.

Tapi problemnya bila nak beli barang. Kena pakai modal sendiri. Sewa tapak jualan RM20. Pun pakai duit sendiri. Dah la tengah2 bulan ni. Mana nak cekau? Apa2 pun problem solved pasal modal ni.

Bila tiba hari jualan, masing2 mainkan peranan masing2. Jadual bertugas dah ada. Person in charge pun dah dipilih. Tapi kitorang stayed je kat tapak jualan tu. Semangat kerjasama la katakan. Start pukul 8 pagi sampai la pukul 4 petang.

Apa yang aku perasan, paling banyak customer time 1 tengah hari sampai 2.30 petang. Waktu ni majoriti student habis kelas. So, alang2 nak balik ke bilik tu, ada yang singgah beli makanan kat gerai jualan. Kebetulan hari rabu kat sini ada aktiviti kokurikulum aka koko. Ramai jugak yang serbu gerai kitorang. Tak menang tangan nak goreng pisang.

Entah takdir atau kebetulan. Dalam banyak2 student yang lalu-lalang kat situ, nampakla encik2 polis jalan berkumpulan. Ingatkan nak buat spot check ke ape ke. Last2 baru perasan diorang geng2 SUKSIS. Memang dah lama aku nak jumpa geng2 SUKSIS ni. Aku kalau boleh nak tanya pasal SUKSIS ni kat diorang face to face. Tapi agak2 la kan, tak kan nak tanya kat gerai jualan tu kan? Not appropriate kata orang.

So, dengan gigihnya aku follow salah sorang geng SUKSIS ni. Dari gerai jualan ke kafe, dari kafe ke koperasi dan last2 hilang camtu je. Cari punya cari, naik turun tangga hostel dan akhirnya jumpa jugak. Kat situ jugak aku mintak izin nak amik gambar dia sebab post seterusnya aku nak cerita pasal SUKSIS. Mr. Kamal namanya. Haha. 'Mr.' tu takde pun. Suka hati je aku tambah kan?

Aku tanya la serba sikit pasal SUKSIS ni. Dulu time awal2 masuk UMP ni aku ade niat jugak nak masuk SUKSIS. Dari segi penglihatan memang time tu takde masalah. Aku memang dah pakai cermin mata tapi rabun jauh tu tak la seteruk sekarang. Time tu tanpa cermin mata, 10 meter radius aku boleh tengok dengan jelas lagi. Time tu dalam dewan sukan. Boleh apply SUKSIS atau PALAPES. Tapi bila tengok syarat tinggi at least 163 cm, terus aku blah. Tak cukup tinggi! Alahai nasib badan. Kalau tau awal2 time kat matrik dulu dah start work out, minum susu banyak2 biar tinggi. Apa2 pun terima kasih kat Mr. Kamal sebab sudi jadi model jurugambar amatur ni dan info2 berguna yang dikongsi walaupun limited time. Insyaallah, ada masa harap boleh jumpa lagi.

p/s: rasanya duit hasil jualan tu cukup2 kot untuk back up modal. Tak kisah pun kalau tak untung, asalkan balik modal.