Dec 2, 2015

Sommerkurs di Jerman Part 4: Jelajah Kedai Runcit.

Resit2 dari kedai yang aku simpan.
Hari ni ada masa lapang sikit untuk sambung lagi bercerita tentang pengalaman aku kat Jerman. Kali ni aku nak cerita pasal kedai2 runcit atau pasaraya kat Treuchtlingen, daerah tempat aku belajar ni. Sepanjang hampir 2 bulan aku kat sini, aku pernah keluar masuk beberapa buah kedai iaitu:

  • ALDI SÜD
  • ROSSMANN
  • EDEKA
  • LiDL
  • EDEKA CENTER
  • NORMA

Pertama kali ke kedai.
Kedai pertama yang aku masuk adalah ALDI SÜD. Kedai ni lecturer aku yang syorkan. Kat sini lah kali pertama jugak aku jumpa troli berayar. Jakun tak aku? Nak guna troli ni kena bayar pakai duit syiling 2 euro atau 1 euro atau 50 sen. Tapi bila keluar dari kedai nanti boleh ambil balik duit ni. Kiranya tak perlu bayar sesen pun. Jarak kedai ni dengan hostel aku lebih kurang 25 minit jalan kaki.

Tersusun kemas.
Jujur aku cakap memang aku kagum bila masuk kedai ni. Kalau nak ikutkan, saiz kedai ni tak sebesar Giant, Aeon, Aeon Big, Econsave dan seumpanya. Boleh dikatakan antara kedai runcit dengan pasaraya. Kat ALDI SÜD ni ada jual barang kering dan barang basah macam sayur, buah, ayam, daging dan ikan. Kat sini harga telur ayam satu papan (10 biji) 0.99 euro. Memang murah. Harga susu segar sekotak besar ada 0.51 euro dan ada yang 0.55 euro. Terkejut aku tengok sebab murah. Tapi sayur dan buah kat sini mahal sikit dan cepat buruk. Aku syak sayur dan buah kat sini berkualiti dari segi keorganikannya. Mungkin diorang tak guna bahan kimia dalam proses penanaman sayur dan buah. Coklat dan cekedis tak payah cakap lah. Memang banyak.

Roti mesin gedegang. Tekan butang, roti pun keluar.
Kat sini aku survey harga air gas 1.5 liter dalam 0.39 euro. Bapak murah. Tapi setiap kali beli air botol, akan dicas 0.25 euro. 0.25 euro ni harga botol tu. Kalu nak kelim balik, pergi mana2 kedai yang ada mesin kelim botol tu. Masukkan botol dalam mesin tu dan resit akan keluar. Resit ni bagi kat cashier untuk dapatkan duit 0.25 euro tadi. So, nampak tak? Inilah salah satu sistem kitar semula kat Jerman. Kalau sayang duit, kitar semula botol tu (kelim balik), kalau tak sayang duit, buang je botol tu. Sepanjang aku tinggal kat Jerman ni, satu sen sangat bernilai.

Sim Card ALDI TALK.
Boleh katakan cukup lengkap kalau nak cari bahan2 untuk memasak. Minyak masak, gula, gara pun ada. Harga kat sini lebih murah berbanding kedai2 lain. Aku selalu beli beras Basmati kat sini. Harga sekilo 1.99 euro. Beras Jati ke beras Cap Rambutan memang takde kat sini. Nak tak nak kena makan beras Basmati. Pernah jugak makan beras jenama lain. Memang tak sedap. Untuk jimat, aku beli sekali dengan beras parboiled. Sekilo 0.85 euro. Bila nak masak, campur je separuh beras Basmati dan separuh beras parboiled. Kat sini jugak lah aku beli sim card yang dipanggil ALDI TALK (12.99 euro). Kiranya ni starter pack. Ada kredit 10 euro dalam sim card tu. Kiranya harga sim card tu hanya 2.99 euro.

ROSSMANN kat depan tu.
Kedai kedua aku pergi adalah ROSSMANN, depan ALDI SÜD je. Kedai ni kecil sikit daripada ALDI SÜD tadi. Dan kedai ni tak jual barang basah macam daging dan sebagainya. Air minuman je kalau yang basah pun. Dalam kedai ni ada barang2 mandi macam syampu dan sabun, barang make up, DVD, barang elektrik, coklat dan alat tulis. Aku jarang datang kedai ni.

Macam2 jenis perisa ada.
Seterusnya EDEKA. Kedai feveret aku. Kenapa? Sebab banyak pilihan barang. Dari bahan2 memasak sampai lah coklat. Harga kalau nak dibandingkan dengan ALDI SÜD tadi, memang tak jauh beza. Bagi aku harga lebih kurang sama. Dan kedai ni dekat sangat dengan hostel aku berbanding kedai2 lain. Tak sampai 10 minit jalan kaki.

Jenama Maggi.
Jenama Knorr.
Rempah ratus.
Himpunan teh.
Variasi Nescafé.
Coklat nombor 1 kat Jerman.
Hanuta tu best.
Coklat Ritter Sport. Best jugak yang ni.
Kat sini memang banyak pilihan. Yang special kat sini ada satu ruangan jual rempah ratus dan ruangan barang2 makanan Asia macam kicap, sos dan sambal. Spaghetti dan sos spaghetti kat sini pun lagi murah. Tepung gandum sekilo 0.32 euro. Biasanya aku guna untuk buat cekodok.

Kedai seterusnya adalah LiDL. Kedai ni aku pertama kali aku pergi lepas balik dari melawat pusat kitar semula. Kedai ni lebih kurang macam ALDI SÜD. Barang yang dijual lebih kurang sama jugak. Tak banyak pilihan sangat. Lagipun kedai ni lagi jauh dari ALDI SÜD. Memang aku jarang pergi.

Depan Edeka Center.
Satu lagi kedai yang aku suka adalah EDEKA CENTER. Lagi besar daripada EDEKA tadi. Barang2 dalam tu memang banyak. Boleh katakan 5 kali ganda dari EDEKA. Aku jumpa kedai ni waktu jalan2 pusing bandar. Kedai ni jauh sikit dari EDEKA. Dalam 15 minit jalan kaki. Walaupun kedai ni banyak pilihan, tapi disebabkan jauh, aku jarang pergi.

Air Hello Kitty. No alcohol.
Maianan Hello Kitty.
Peminat Hello Kitty mesti suka.
Satu lagi kedai yang aku pergi adalah NORMA. Dalam 3 minit jalan kaki dari EDEKA CENTER. Tapi kedai ni tak banyak pilihan barang jugak. Sama macam LiDL. Cuma ada lah sesetengah barang yang lagi murah dari kedai2 lain macam air gas, coklat dan cekedis. Rasanya 2 kali je aku pergi kedai ni.

Boleh katakan setiap 3 hari aku akan keluar pergi kedai. Biasanya dengan member2 aku. Barang2 yang aku beli ni bukan lah pakai duit aku 100%. Kitorang 4 orang buat group memasak. So, kitorang share duit bila beli barang. Bagi aku, boleh je nak survive hidup kat Jerman ni. Restoran Muslim tak banyak. Memang sangat tak banyak. Yang pernah aku jumpa restoran Turki yang biasanya jual makanan orang Turki macam kebab. Tapi ada kedai runcit Turki. Kat sini lah tempat kitorang beli daging dan ayam segar. Makanan kat sini macam coklat, cekedis, susu dan kopi memang lah takde logo halal. Tapi setiap kali aku nak beli barang, aku akan pastikan takde bahan2 terlarang dalam tu. Baca ingredients setiap barang tu. Kalau asyik ragu2 je memang mustahil korang nak survive kat Jerman ni.

 Bersambung ke Sommerkurs di Jerman Part 5: Melawat Sekolah. Aku Sesat Ke?

Nov 21, 2015

Resepi Donut Gebu Gebas Cara Aku.

Rasanya ni first time aku buat entri pasal resepi masakan. Memandangkan minggu lepas aku buat donut dan sempat ambil gambar, so, aku rasa macam nak kongsi resepi donut gebu gebas yang aku buat. Memang tak dinafikan donut ni memang gebu. Tak tipu punya lah.

Tunggu giliran untuk digoreng.
Mula2, sukatan kena betul. Aku refer sukatan dari blog Niza (http://nizapunya.blogspot.my/2013/04/blog-post.html) sebab lebih mudah. Terima kasih Niza.

Sukatan kena betul. Lagi tepat lagi baik.
Tempoh penyediaan: 1-2 jam.
Tempoh memasak: 15-20 minit.
Jumlah hidangan: 20-25 biji donut.

Bahan A:
2 sudu kecil yis (mauri-pan)
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula
*kalau yis tak berbuih, memang tak kembang lah donut tu nanti.

Bahan B:
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu tepung
4 sudu besar gula (boleh tambah kalau nak lagi manis)
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan air
2 sudu besar majerin
1 biji telur ayam
Air suam secukupnya

Bahan C:
2 cawan gula halus

Cara2 memasak:
1. Campurkan kesemua bahan A dalam satu bekas dan kacau hingga rata. Tutup dan biarkan selama 10-15 minit bagi yis tu berbuih. Pastikan guna air suam dan kalau yis tetap taknak berbuih, mungkin yis tu dah rosak atau expired. Sila beli baru.

Excited tengok yis berbuih.
2. Sementara tunggu yis berbuih, sediakan bahan B. Ambil satu bekas besar, satukan tepung gandum, susu tepung, gula dan garam. Gaul hingga rata.
3. Lepas tu, buat lubang kat tengah2, masukkan telur ayam, yis, majerin dan air suam. Uli sampai doh tu tak melekat kat tangan.
4. Tutup bekas besar tu dan biarkan selama 1 jam.
5. Bila doh dah kembang, uli sekali lagi sebab nak keluarkan angin.
6. Biarkan selama 10-15 minit. Tujuannya nak bagi doh tu hilang stress sebab kena tumbuk tadi.
7. Tekap atau bentukkan donut.
8. Panaskan minyak dengan api perlahan, takut nanti donut cepat hangus.

Kembang dan gebu gebas kau!
9. Lepas dah siap goreng donut tu, boleh lah salut dengan gula halus dan hidangkan. Siap!

Sedia untuk dibedal!
Setelah bereksperimen, kalau nak donut tu kembang dan gebu gebas, pastikan yis atau mauri-pan tu berbuih. Kalau tak, doh akan ambil masa yang sangat lama untuk mengembang. Mungkin dalam 4-5 jam. Kalau kembang pun, hanya lepas digoreng dan rasanya memang kurang gebu dan keras sikit.

Nov 5, 2015

Sommerkurs di Jerman Part 3: Jom Kenal Tempat!

Kawasan depan kampus.
Sepatutnya hari ni kelas dah start. Tapi sbb kitorang masih lagi baru lagi kat sini, staf kampus dengan baik hati bawa kami pusing2 kawasan kampus, hutan dan kawasan bandar. Kemudahan untuk kegunaan student kat sini memang bagus. Siap ada boling, billiard dan rock climbing lagi.

Tempat main boling.
Billiard.
Rock climbing.
Kebetulan waktu kitorang datang sini musim ceri berbuah. So, memang telan air liur tengok buah ceri segar2 kat pokok belakang kampus. Area kampus ni dekat dengan hutan. Tapi setakat ni takde pulak terserempak dengan binatang2 buas. Burung ade lah.

Pokok ceri. Segar2 buah ceri kat sini.
Nasib baik puasa.
Bergambar kejap.
Kawasan hutan dekat kampus.
Lepas melawat sekeliling kampus, kitorang ke dalam hutan. Kat dalam ni ada satu bangunan lama. Dipanggil Obere Burg. Kalau nak cerita sejarah bangunan ni memang panjang. Pertengahan abad ke-12 dulu kat sini dijadikan menara kediaman dan mahkamah. Lepas tu ada kebakaran besar. Sekarang kawasan ni dibaikpulih dan dijadikan salah satu tempat untuk dilawati. Bila masuk dalam bangunan ni, rasa macam cerita Merlin. Zaman dulu2 dengan dinding batu yang masih kukuh.

Obere Burg.
Pemandangan atas Obere Burg.
Seterusnya kitorang dibawa pusing2 kawasan bandar. Ada jugak restoran, kedai2 makan, keda2 runcit, farmasi dan kolam renang. Jalan kaki dari kampus ke kawasan bandar ambil masa dalam 10 minit. Memang tak perlu kenderaan segala kalau nak ke bandar.

Farmasi. Kat Jerman ni banyak farmasi.
Kebab. Kedai makan Turki ada jual.
Stesen minyak.
Altmühl. Nama sungai kat sini.
Tempat renang. Ada kolam renang terbuka kat dalam ni.
Sepanjang hari ni kitorang jalan2 je. Kelas takde lagi.

Bersambung ke Sommerkurs di Jerman Part 4: Jelajah Kedai Runcit.

Nov 4, 2015

Sommerkurs di Jerman Part 2: Eifell I'm in Love.

KL-Paris, Paris-Munich.
Berdasarkan tiket, flight akan berlepas pukul 11.15 malam dan akan sampai kat Paris pukul 6.10 pagi (waktu Paris). Perjalanan ambil masa dalam 12 jam (waktu Paris lewat 5 jam). So, pagi2 buta kitorang turun kat airport Charles de Gaulle (CDG), Paris. Tapi waktu ni dah terang-benderang. Flight ke Munich pukul 3.55 petang. So, ada dalam 10 jam sebelum naik flight ke Munich. Alang2 dah ada kat Paris, kitorang plan ke Eifell Tower. Semua setuju ke sana termasuk lecturer Jerman kitorang yang ikut sekali dari Malaysia. Harga satu tiket train dalam 10 euro kalau tak silap. First, kitorang naik train dari CDG ke Saint-Michel. Pastu tukar train dari Saint-Michel ke Champ de Mars. Perjalanan tak sampai sejam.

Jalan nak ke train.
Dalam train ke Saint-Michel.
Bila sampai kat terminal Champ de Mars, kitorang ramai2 jalan kaki ke Eifell Tower. Ok, bila sampai kat sini rasa kagum pulak. Masing2 ikut group masing2. 5 orang satu group. Aku tak ikut group pun sebab aku jalan berdua dengan member aku. Cuaca kat sini panas sebab sekarang musim panas. Ramai sangat orang kat sini. Lecturer kitorang sempat pesan, kalau ada siapa2 yang mintak sign apa2 petition atau untuk badan amal ke, jangan dilayan. Sebab bahaya. Kita tak tahu apa yang diorang buat sebenarnya. Sepanjang jalan ke Eifell Tower, ada jugak orang yang jual cenderamata macam key chain dan monopod dengan harga yang murah. Aku memang lari jauh2. Sebab memang comfirm tak beli. Takde duit kecik.

Abadikan kenangan di sini. Sweater tu memang tak patut dipakai. Panas!
Aku dengan member aku pun pusing2 area Eifell Tower tu. Bergambar sakan. Tapi benda yang sama: background Eifell Tower. Area sini ada jugak orang yang jual2 barang. Aku buat tak layan. Takut jugak kalau2 pencopek ke peragut ke datang tiba2. Kat sini kalau ada orang yang nak tolong pakaikan gelang ke apa ke, jangan layan. Junior aku dah kena. Ada sorang tu tiba2 datang kat junior aku dan volunteer nak pakaikan gelang benang. Junior aku tak nak dan tolak dengan cara baik. Tapi orang tu beriya2 nak pakaikan. Last2 lepas siap pakaikan gelang kat lengan junior aku, orang tu mintak duit suruh bayar harga gelang tu. Ishk3. Orang macam ni pun ada. Dengan berat hati, junior aku pun bagi lah. Berapa euro aku tak perasan. Tapi benda ni harap dijadikan pengajaran kepada siapa2 yang plan nak ke Eiflell Tower.

Smile!
Rehat sebentar.
Yang tak bestnya waktu ni lah perut aku meragam. Tak rasa nak berak. Selalu rasa senak. Mungkin banyak angin dalam perut. Nak jalan pun tak larat. Nasib lah. Lepas puas pusing2 Eifell Tower, kitorang sekali lagi naik train ke airport CDG.

Flight dari CDG ke airport Munich ambil masa sejam setengah. Sampai kat aiport Munich, terus pergi ke tempat ambil bagasi. Nasib malang buat junior aku. Bagasi dia takde. So, dia dengan lecturer aku pergi kat kaunter dan bagitau. Bagasi dia tak sampai kat airport Munich. Mungkin ada lagi kat CDG atau KLIA. Kena tunggu 2, 3 hari lagi.

Lepas tu kitorang naik bas ke hostel dan tempat belajar kitorang kat daerah Treuchtlingen. Namanya Hochschule Adventure Campus. Perjalanan ambil masa sejam. Bila sampai kat sana, kitorang disambut baik oleh staf2 kat sana. Sebelum check in hostel, ada makan2 sikit. Aku just makan pisang dan minum air disebabkan perut aku yang meragam dari tadi. Lepas makan, kitotang diberi kunci bilik setiap sorang.

Aku ingatkan hostel macam kat Malaysia. Rupa2nya rumah. Ada tiga rumah besar. Setiap rumah ada beberapa bilik. Aku dan member aku satu bilik. Rumah aku ada dapur, tapi dapur tak lah sebesar dapur rumah lain sebab dapur ni dalam almari.

Katil aku.
Meja tulis. Kejap je dah berselerak.
Almari.
Peti sejuk kongsi ramai2.
Bilik air.
Lepas kemas barang, aku just rehat je dalam bilik sebab pagi esok dah start kelas.

Bersambung ke Sommerkurs di Jerman Part 3: Jom Kenal Tempat!