Nov 5, 2015

Sommerkurs di Jerman Part 3: Jom Kenal Tempat!

Kawasan depan kampus.
Sepatutnya hari ni kelas dah start. Tapi sbb kitorang masih lagi baru lagi kat sini, staf kampus dengan baik hati bawa kami pusing2 kawasan kampus, hutan dan kawasan bandar. Kemudahan untuk kegunaan student kat sini memang bagus. Siap ada boling, billiard dan rock climbing lagi.

Tempat main boling.
Billiard.
Rock climbing.
Kebetulan waktu kitorang datang sini musim ceri berbuah. So, memang telan air liur tengok buah ceri segar2 kat pokok belakang kampus. Area kampus ni dekat dengan hutan. Tapi setakat ni takde pulak terserempak dengan binatang2 buas. Burung ade lah.

Pokok ceri. Segar2 buah ceri kat sini.
Nasib baik puasa.
Bergambar kejap.
Kawasan hutan dekat kampus.
Lepas melawat sekeliling kampus, kitorang ke dalam hutan. Kat dalam ni ada satu bangunan lama. Dipanggil Obere Burg. Kalau nak cerita sejarah bangunan ni memang panjang. Pertengahan abad ke-12 dulu kat sini dijadikan menara kediaman dan mahkamah. Lepas tu ada kebakaran besar. Sekarang kawasan ni dibaikpulih dan dijadikan salah satu tempat untuk dilawati. Bila masuk dalam bangunan ni, rasa macam cerita Merlin. Zaman dulu2 dengan dinding batu yang masih kukuh.

Obere Burg.
Pemandangan atas Obere Burg.
Seterusnya kitorang dibawa pusing2 kawasan bandar. Ada jugak restoran, kedai2 makan, keda2 runcit, farmasi dan kolam renang. Jalan kaki dari kampus ke kawasan bandar ambil masa dalam 10 minit. Memang tak perlu kenderaan segala kalau nak ke bandar.

Farmasi. Kat Jerman ni banyak farmasi.
Kebab. Kedai makan Turki ada jual.
Stesen minyak.
Altmühl. Nama sungai kat sini.
Tempat renang. Ada kolam renang terbuka kat dalam ni.
Sepanjang hari ni kitorang jalan2 je. Kelas takde lagi.

Bersambung ke Sommerkurs di Jerman Part 4: Jelajah Kedai Runcit.

No comments :